6 Νοε 2008

Τα... δόντια της κρίσης θα φανούν το 2009 - Αυτοί οι κλάδοι κινδυνεύουν

Στη δίνη της ύφεσης στροβιλίζονται ήδη εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, με τους εκπροσώπους τους να τονίζουν ότιτο 2009 θα καταλάβουν οι επιχειρήσεις τι σημαίνει πραγματικά ύφεση. Οι φήμες στην αγορά για χρεοκοπίες εταιριών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ακόμη και πρωτοκλασάτα ονόματα δίνουν και παίρνουν. Γνωστός παράγοντας γαλακτοβιομηχανίας τονίζει ότι ήδη δύο εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και άρα βιωσιμότητας. Η μία εξ αυτών, αναφέρει η ίδια πηγή, επειδή δεν μπορεί να πάρει δάνεια -αν και έχει περάσει από όλα σχεδόν τα πιστωτικά ιδρύματα με σχετικό αίτημα- αναγκάστηκε να μειώσει κατά 30% την τιμή ενός βασικού της προϊόντος ενώ σε κάποιες άλλα είδη έχει προχωρήσει σε «πλουσιοπάροχες» παροχές. Όσον αφορά την άλλη περίπτωση γαλακτοβιομηχανίας που έχει θέμα ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, αποχωρεί σιγά σιγά από παραδοσιακούς τομείς δράσης, μετά και από την άρνηση της ιδιωτικής τράπεζας με την οποία είχε στενότερη συνεργασία να συνεχίσει την επιδότησή της.

Εξελίξεις αναμένονται και στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, όπως επιβεβαιώνει άλλωστε και η πορεία των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών. Παράγοντας του κλάδου αναφέρει ότι μόνο οι μεγάλοι του κλάδου δεν θα έχουν πρόβλημα, λόγω του σχεδίου αναδιοργάνωσης που ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια, τον οποίο μεν τους κόστισε και τους κοστίζει αλλά τουλάχιστον «συμμάζεψαν» τις δαιδαλώδεις δομές που είχαν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια και περιόρισαν τα λειτουργικά τους κόστη. Αυτό δεν ισχύει για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, που έχουν στερέψει από ρευστό και ήδη αναμένονται δυσάρεστες εξελίξεις.

Η κατάσταση προχωρά από το κακό στο χειρότερο και στο εμπόριο, οι πωλήσεις του οποίου κινούνται πτωτικά από -5% στα αξεσουάρ και σκαρφαλώνει στο 30% για ρούχα και υποδήματα. Παράγοντας της αγοράς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν του χρόνου δεν χαθούν πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας στα εμπορικά καταστήματα της χώρας. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και μεγάλοι παίκτες της λιανικής σχεδιάζουν τη νέα χρονιά να προχωρήσουν σε απολύσεις έως και 15% της συνολικής τους δύναμης σε απασχολούμενο προσωπικό. Ηδη πάντως ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στην αγορά τα πρώτα «προβληματικά» ονόματα από τον χώρο της ένδυσης. Οι πληροφορίες αφορούν δύο αλυσίδες ρούχου που κάνουν σερί εδώ και πολλούς μήνες πτωτικές πωλήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο εμφανίζεται να αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες περιμένουν τις γιορτές για να κάνουν το 60%-70% του συνολικού ετήσιου τζίρου τους.

Πηγή: reporter.gr