3 Νοε 2008

Κακομοίρηδες καλούν εμίρηδες


Ο αναπτυσσόμενος κόσμος καλεί ΔΝΤ και το ΔΝΤ τα πλούσια εμιράτα του Περσικού για ενίσχυση των κεφαλαίων του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που εμφανίζεται ως νέος «Κέινς», κάλεσε χθες από το Ριάντ τις χώρες με μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα να συνεισφέρουν για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου στο πλαίσιο του ΔΝΤ, με στόχο να βοηθηθούν οι ευάλωτες στην κρίση οικονομίες.

«Οι Σαουδάραβες, πιστεύω, θα συνεισφέρουν έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγαλύτερο ταμείο διεθνώς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπράουν. «Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, που έχουν βγάλει περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, είναι επίσης σε θέση να συνεισφέρουν», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός που περιοδεύει στην περιοχή του Περσικού.

Ο Μπράουν προωθεί την ιδέα ενός νέου Μπρέτον Γουντς, μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης, «δικαιότερης, περισσότερο σταθερής και που θα προσφέρει μεγαλύτερη ευημερία για όλους».

Το ΔΝΤ, που έως τις 28 Αυγούστου είχε διαθέσιμα κεφάλαια 201 δισ. δολαρίων, έχει πιάσει δουλειά, χορηγώντας ήδη 2 εκατ. δολάρια βοήθεια στην Ισλανδία, 16,5 δισ. δολάρια στην Ουκρανία και 25 δισ. δολάρια στην Ουγγαρία, χώρες που έφτασαν στα όρια της χρεοκοπίας λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Καθημερινά όλο και περισσότερες χώρες φέρονται να ζητούν βοήθεια από το ΔΝΤ, καθώς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με την κρίση.

Τα πετροδολάρια των εμιράτων του Περσικού θεωρούνται πολύτιμη πηγή βοήθειας για το χειμαζόμενο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την Παρασκευή η βρετανική τράπεζα Barclays ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να προσφύγει στη βοήθεια του κράτους και ότι έχει συγκεντρώσει νέα κεφάλαια ύψους 7,3 δισ. στερλίνες από τις βασιλικές οικογένειες του Κατάρ και του Αμπού Ντάμπι. Αν η συμφωνία προχωρήσει, οι Αραβες επενδυτές θα ελέγχουν το 32% της Barclays. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/11/2008