7 Νοε 2008

Συκομαίδα: Ενα παραδοσιακό γλυκό της Κέρκυρας.


Η συκομαϊδα είναι γλυκό, αλλά αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για κάθε είδους αλκοόλ. Επίσης μην θεωρήσετε ότι αν ανοίξετε μια συκομαϊδα είστε υποχρεωμένοι να την φάτε όλη: είναι σχεδόν αδύνατον. Φυλάξτε την μέσα στα φύλλα της, ή σε ένα πλαστικό σακουλάκι. Είναι ένα γλυκό που παραμένει φρέσκο σε βρώσιμη κατάσταση έως και έναν χρόνο.

ΥΛΙΚΑ

  • 1kg ξερά Σύκα
  • ½ ποτ. Λικέρ Μαστίχας
  • ½ ποτ. Ούζο
  • 1 ποτ. Μούστο
  • 1 ποτ. τριμμένο καρύδι
  • 1 ματσάκι Μάραθο
  • 2 κουτ. σούπας Πιπέρι μαύρο
  • Aπό 1 κουτ. σούπας:
  • Γλυκάνισο, Γαρύφαλλο, Κανέλλα
  • Συκόφυλλα και Σπάγκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν και η συκομαϊδα έχει μακρύ κατάλογο υλικών είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της.

Ψιλοκόβουμε τα σύκα με ένα μεγάλο μαχαίρι. Τα περιχύνουμε με λίγο ούζο και τα αφήνουμε για 15 λεπτά για να μαλακώσουν και να είναι πιο εύπλαστα.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το ψήσιμο της συκομαϊδας στον φούρνο, για δύο ώρες στους 50 βαθμούς κελσίου.


Μια παραδοσιακή συνταγή της Κέρκυρας από τα καταστήματα ΔΗΜΗΣΙΑΝΟΣ.