23 Σεπ 2010

Θ. Πάγκαλος: Δεν είμαι μεγαλοκτηματίας αλλά άτυχος κληρονόμος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, με γραπτή ανακοίνωσή του επικρίνει, τόσο τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δήλωση του «Πόθεν Έσχες», όσο και τον τρόπο με τον οποίο ο Τύπος αξιολογεί τα στοιχεία, καθώς, όπως αναφέρει, ο ίδιος, τελικά, εμφανίζεται ως "μεγαλοκτηματίας" και γίνεται αποδεκτός με τέτοιους χαρακτηρισμούς από το σύνολο των εφημερίδων (Απογευματινή, Το Βήμα, Καθημερινή, Ελεύθερος Τύπος, Τα Νέα κλπ)». Προσθέτει, δε, ότι «αν η έμφαση ήταν στο "πόθεν" και "πότε", αλλά και ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν επεδείκνυαν τη γνωστή ραθυμία ως προς τη μελέτη των στοιχείων, θα προέκυπτε μια διαφορετική εικόνα, εκείνη ενός κάπως άτυχου κληρονόμου».

Στην ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει ότι ο ίδιος ήταν άκληρος πριν τρία χρόνια, ενώ στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας απεβίωσε ο πατέρας του σε ηλικία 91 ετών και η πρώτη εξαδέλφη του πατέρα του Αγλαΐα Γ. Παγκάλου, η οποία κατέστησε τον κ. Πάγκαλο κληρονόμο με διαθήκη, γεγονός που επέφερε μια ριζική αλλαγή στην φορολογική του κατάσταση.

Επιπλέον ο κ. Πάγκαλος αναφέρει πως μέχρι σήμερα πασχίζει για να αποδεχθεί και να καταγράψει διάφορα αγροτεμάχια που του περιήλθαν καθώς η εμπλοκή «με κληρονομικά ακίνητα, που προέρχονται με τη σειρά τους από παλαιότερα κληρονομικά ακίνητα από πολυμελείς οικογένειες, ενδεχομένως καταλήγει σε δεκάδες δικαιώματα ιδιοκτησίας του τύπου: 1/20 σε αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων, 1/16 σε παλαιά οικία 70 τ.μ. κλπ».

Σε ό,τι αφορά το αμπέλι του, έκτασης 12,5 στρεμμάτων, ο κ. Πάγκαλος αναφέρει ότι «ορθώς απεικονίζεται ως τέσσερα διαφορετικά ακίνητα, διότι προέρχεται από διαφορετικές αγορές από το 1987 έως το 1994".

Στην ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει πως όσα ακίνητα δεν προέρχονται από κληρονομιά έχουν αγοραστεί με δάνεια τα οποία δεν έχει ξεχρεώσει ακόμα και αναφέρει, ως παράδειγμα, το διαμέρισμα 80τμ στην οδό Πατριάρχου Φωτίου, το οποίο δεν του ανήκει πλέον, ωστόσο έχει αγοραστεί με χρηματοδότηση από την Τράπεζα, που δανειοδοτούσε την αγορά γραφείων από βουλευτές.

Ο κ. Πάγκαλος αναφέρει ακόμα ότι μπορεί κάποιος να έχει 30 αγροτεμάχια -όπως είναι τα περισσότερα από τα ακίνητα του ιδίου- αλλά η αξία τους να υπολείπεται από την αξία ενός μόνο οικοπέδου, ή μίας μόνης οικίας αν αυτά «βρίσκονται στη σωστή τοποθεσία».

«Το εισόδημα του Θεόδωρου Πάγκαλου για το οικονομικό έτος 2009 ήταν 42.553 ευρώ και της συζύγου του 49.195 ευρώ. Τα 646.000 ευρώ, που καταγράφονται ορθώς στη δήλωση "Πόθεν Έσχες" προέρχονται από την πώληση κληρονομούμενων ακινήτων», αναφέρεται στην δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος προσθέτει ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν στην Εφορία, καθώς οι φόροι κληρονομιάς είναι υψηλοί.

Ο κ. Πάγκαλος σημειώνει επιπλέον ότι ο ίδιος επέλεξε να πωλήσει κληρονομούμενα σε αυτόν ακίνητα, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να «ξεμπλέξεις οριστικά με τα 1/20, 1/16 κλπ».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει στη γραπτή ανακοίνωσή του ότι ο ίδιος «δεν είναι ακόμα -διότι υπάρχουν και άλλοι συγγενείς του εν ζωή που θα μπορούσε να κληρονομήσει - μεγαλοκτηματίας» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται «τώρα που το θέμα δεν απασχολεί πλέον τον Τύπο, διότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα παίρνει κάποιος στα σοβαρά περισσότερο απ' ότι τους αξίζει».