20 Μαΐ 2012

Τι σημαίνει «στο ευρώ με αριστερή κυβέρνηση»

AΣ υποθέσουμε ότι: (α) Σχηματίζεται φιλοευρωπαϊκή αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. (β) Καταφέρνει και κάθεται στο τραπέζι με τους Ευρωπαίους εταίρους και θέτει το θέμα του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, του μνημονίου ΙΙ δηλαδή. (γ) Οι εταίροι λένε «ναι» στην επαναδιαπραγμάτευση. (δ) Κανείς δεν μας σπρώχνει έξω από το ευρώ. (ε) Η νέα αριστερή κυβέρνηση πασχίζει να μείνει σε αυτό, πολεμάει δηλαδή να τα βγάλει πέρα έχοντας ως εθνικό νόμισμα το ευρώ, μην τυπώνοντας καινούργιο, εσωτερικό νόμισμα. Τότε αρχίζει ένας μακρύς δρόμος συζητήσεων και διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι νέες δόσεις του δανείου δεν θα μας δοθούν (αφού αθετήσαμε διεθνείς συμβάσεις) πριν συμφωνήσουμε σε νέο πλαίσιο. 
Ερχόμαστε τώρα στο εσωτερικό της χώρας. Μέχρι να πετύχει η επαναδιαπραγμάτευση, θα πρέπει να ζήσουμε με ό,τι διαθέσιμα έχουμε μέσα στη χώρα. Αυτά είναι μετρημένα. Για να κρατηθεί λοιπόν η οικονομία, η νέα αριστερή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κάτι. Το λόγο έχουν τα μαθηματικά των εσόδων - εξόδων του Δημοσίου.

 Εφόσον υπάρχει υστέρηση των εσόδων (κατά 3 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Απριλίου), το πρώτο μέτρο θα είναι να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου όποτε έχει λεφτά το ταμείο. Παραλλαγή αυτού του μέτρου είναι να πληρώνονται ένα μέρος, π.χ. 300 ευρώ το μήνα οριζόντια. Με άλλα λόγια, ενώ το Δημόσιο έχει 18,5 δισ. υποχρεώσεις, θα πληρώσει μόνο τα 14,7 δισ., διότι τόσα έχει. Εάν το 2012 κλείσει σύμφωνα με την τάση που παρατηρείται το πρώτο τετράμηνο (Ιαν. - Απρ.), τότε το έλλειμμα στο τέλος του 2012 θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από το 2011, γύρω στα 11-12 δισ. 'Αρα πρέπει να γίνει κάτι και γι'Α αυτό. Αφού η αριστερή κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει στο τραπέζι τις περικοπές των 11 δισ. του Ιουνίου, κάτι άλλο πρέπει να κάνει. 
Δύο είναι οι πιθανές λύσεις: εσωτερικό δάνειο (άρα νέοι φόροι – σε ποιους; Θα μπορέσει να βάλει χέρι μόνο στους πλούσιους ή θα βρει πάλι τους εύκολους στόχους;) ή δέσμευση των καταθέσεων. Δεν θα χάσει κανείς τα λεφτά του από τους λογαριασμούς του. Αλλά δεν θα μπορεί να τα αποσύρει. Θα ορισθεί μία quota, ότι δηλαδή δεν μπορείτε να αποσύρετε πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα. Τα υπόλοιπα θα τα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για πληρωμές των δημοσίων δαπανών της, σαν αναγκαστικό δάνειο. 

Αλλά η νέα αριστερή κυβέρνηση έχει κάτι ακόμη στην πλώρη της: Τη βέβαιη κατάρρευση των δημοσίων εσόδων λόγω κατάρρευσης της ζήτησης. Επίσης ποιος θα πληρώνει φόρους όταν η οικονομία πεθάνει τελείως; Έτσι το έλλειμμα δεν θα είναι 11 δισ., αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι 20-30 ή περισσότερα δισ. Μέχρι το τέλος του 2012. Η αποτυχία του προϋπολογισμού του 2012 θα γίνει η ταφόπετρά μας. Τα παραπάνω είναι υποσύνολα ενός και μόνο σεναρίου. 'Αλλος μπορεί να φτιάξει νέα σενάρια και νέες υποθέσεις. Η υπόθεση «στο ευρώ με αριστερή κυβέρνηση» στηριζόμενη στα λόγια των στελεχών της Αριστεράς δεν μας πάει πιο πέρα από τον Αύγουστο. Εκτός αν αλλάξουν απόψεις καθήμενοι στο θώκο της εξουσίας. Το ρισκάρουμε
express