7 Μαΐ 2010

Συνταγματική η έκτακτη εισφορά

Συνταγματική κρίνεται τώρα η έκτακτη εισφορά που επέβαλε το περασμένο καλοκαίρι η προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με απόφαση - έκπληξη του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που θεωρεί σύμφωνο με το Σύνταγμα και το σχετικό νόμο 3758/09, αποτρέποντας έτσι προσωρινά την επιστροφή μεγάλων κονδυλίων.

Χθες το Δ. Εφετείο έκανε δεκτή την έφεση του Δημοσίου και ανέτρεψε την απόφαση του Δ. Πρωτοδικείου, το οποίο (ακολουθώντας τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας της τελευταίας 20ετίας και πολύ πρόσφατη κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ) είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον ν. 3758 και το μέτρο, γιατί επιβλήθηκε το 2009 αναδρομικά με βάση όχι τα εισοδήματα του 2008 (που θα ήταν επιτρεπτό) αλλά του 2007 και το Σύνταγμα απαγορεύει την αναδρομική φορολόγηση εισοδημάτων πέραν του προηγούμενου έτους.

Στην υπόθεση - «πιλότο» για τις περίπου 20.000 αντίστοιχες εκκρεμείς δίκες, το Δ. Εφετείο με ένα συντομότατο σκεπτικό 25 γραμμών υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι συνταγματικό.
Αντίθετα προς τους ισχυρισμούς των φορολογουμένων, αλλά και προς την πρωτόδικη απόφαση, το Δ. Εφετείο κρίνει ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος που καθιερώνουν την αρχή της φορολογικής ισότητας (άρθρο 4) ούτε εκείνες που απαγορεύουν την αναδρομική φορολόγηση (άρθρο 78).

Κατά της εφετειακής κρίσης για συνταγματικότητα του μέτρου αναμένεται ότι θα ασκηθεί τελικά αναίρεση από την πλευρά του φορολογούμενου και διαφόρων φορέων, ώστε να κριθεί σύντομα και αμετάκλητα το θέμα (πιθανότατα το φθινόπωρο) από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Πάντως, το δημόσιο γλιτώνει προς το παρόν από τον «πονοκέφαλο» της άμεσης επιστροφής ποσών εισπραχθέντων μέσω της έκτακτης εισφοράς και όλα θα κριθούν στο ΣτΕ.