4 Ιουλ 2010

Μεθυσμένος χρηματιστής ανέβασε το πετρέλαιο 4 δολάρια

Δεν ήταν παρά ένα λάθος. Αλλά λάθος τεράστιο, μνημειώδες, εξωφρενικό. Υπό την επήρεια οινοπνεύματος ο Στίβεν Πέρκινς, στέλεχος της ΡVΜ Οil Futures στο Λονδίνο, αγόρασε μέσα σε δύο ώρες 7,125 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ημερήσιας παραγωγής όλων των χωρών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΡΕC). Το περιστατικό συνέβη τη νύκτα της περασμένης Τρίτης προς Τετάρτη (29 προς 30 Ιουνίου).

Επειτα από ένα ήδη ξέφρενο Σαββατοκύριακο, που το πέρασε παίζοντας γκολφ και πίνοντας λίτρα μπίρας, ο νεαρός λονδρέζος trader κατάφερε να στοιχηματίσει στις προθεσμιακές αγορές πετρελαίου του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης συνολικά 500 εκατ. δολάρια, μέσα από το σαλόνι του σπιτιού του, χρησιμοποιώντας απλώς τον φορητό του υπολογιστή. Και πίνοντας βεβαίως ασταμάτητα μπίρες.

Ετσι, μόλις άνοιξε η αγορά του Λονδίνου, η τιμή των συμβολαίων του πετρελαίου μπρεντ (της Βόρειας Θάλασσας, δηλαδή)

εκτινάχθηκε στα 73,5 δολάρια το βαρέλι από τα 71 δολάρια όπου είχε κλείσει το βράδυ της Τρίτης. Οι αναλυτές της αγοράς, αλλά και τα οικονομικά επιτελεία αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πανικοβλήθηκαν για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τόσο ξαφνική και ανεξήγητη ζήτηση για προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου, η οποία είχε αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το μπρεντ στα ύψη και να απειλείται να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι ανατιμήσεων στα καύσιμα και σε μια εκτεταμένη σειρά καταναλωτικών προϊόντων σε οικονομίες οι οποίες είναι ήδη πολύ ευάλωτες εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΤΟ ΒΗΜΑ