7 Δεκ 2010

Μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων, αυξάνεται o ΦΠΑ

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το οποίο θα γίνει αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από το 24% στο 20% και των τελών ταξινόμησης Ι.Χ. Η αύξηση, δε, του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13% θα συμπαρασύρει και τον πολύ χαμηλό συντελεστή του 5,5%, οδηγώντας τον στο 6,5%. Οι συγκεκριμένες αναπροσαρμογές αναμένεται να γίνουν την έναρξη της καινούριας χρονιάς.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για την αναστολή εφαρμογής σειράς μέτρων, όπως του «πόθεν έσχες» για δύο χρόνια στην πρώτη κατοικία, του φόρου υπεραξίας στις μετοχές, ενώ εξετάζεται και η μείωση ή η κατάργηση του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Παρόλα αυτά, η οριστικοποίηση των διατάξεως θα γίνει κατόπιν σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η είσπραξη επιπλέον εσόδων 7,8 δισ. ευρώ για το 2011.

Τέλος, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, η περικοπή των επιδομάτων και των συντάξεων που καταβάλλονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, καθώς και η κατάργηση 80 εφοριών. Επίσης, μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση, προχωρά και η τροποποίηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των θυγατρικών πολυεθνικών εταιρειών.