1 Μαρ 2011

Παράταση για τις δηλώσεις επιτηδευματιών. 10 κρίσιμες οδηγίες

Παράταση 34 ημερών στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ελεύθερων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων, εισοδηματιών έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και για όσους αποκτούν εισοδήματα από συμμετοχή σε ΕΠΕ, από κινητές αξίες, από ακίνητα αρχίζουν να «τρέχουν» από τη Δευτέρα 4 Απριλίου, ενώ κανονικά έληγαν από σήμερα.

Η υποβολή των δηλώσεων αυτών ολοκληρώνεται μέσα σε 11 εργάσιμες μέρες ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, και συγκεκριμένα από τις 4 έως και τις 18 Απριλίου.

Οδηγίες
p> Υποχρεωτική είναι, επίσης, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και για όσους απευθύνονται σε λογιστές για τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αναμένεται να ανοίξει την «πύλη» του Taxisnet για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.

2. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9 η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου.

3. Οι φόροι θα υπολογιστούν με νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, στην οποία το βασικό αφορολόγητο ανέρχεται σε 12.000 ευρώ και οι συντελεστές φόρου κυμαίνονται από 18% έως 45%.

4. Για όσους έχουν προστατευόμενα τέκνα, το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε:

  • 13.500 ευρώ για όσους έχουν 1 παιδί,
  • 15.000 ευρώ για όσους έχουν 2 παιδιά,
  • 23.500 ευρώ για τους τρίτεκνους και
  • 25.500 ευρώ για τον πολύτεκνο με 4 παιδιά.

5. Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ κατοχυρώνεται με αποδείξεις. Το μέτρο αυτό αφορά όσους έχουν εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ. Οι αποδείξεις φυλάσσονται στο σπίτι, αφού για τους επιτηδευματίες είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.

6. Απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος τα καθαρά κέρδη από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ, για όσους είναι κάτω των 35 ετών και έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών το 2010.

7. Χάνουν το αφορολόγητο όριο και θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ εισοδήματός τους με 10%, όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και εντοπίστηκαν από τις τις Δ.Ο.Υ. ή το ΣΔΟΕ, κατά το διάστημα από την 1η Ιουνίου 2010 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, να μην έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις, τιμολόγια κ.λπ.).

8. Στις ατομικές επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, απασχολώντας παράλληλα προσωπικό, παρέχεται μείωση των καθαρών κερδών κατά 20% εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα έχουν μειωθεί για δύο συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους αλλά δεν έχει μειωθεί ταυτόχρονα και ο αριθμός των απασχολουμένων.

9. Παγίδες «κρύβουν» τα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Τεκμήριο αποτελούν, πλέον:

Κατοικίες με το τεκμήριο να ενεργοποιείται για ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες κλιμακωτά.

  • Αυτοκίνητα.
  • Σκάφη αναψυχής.
  • Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.
  • Πισίνες.
  • Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα.
  • Δαπάνες για οικιακούς βοηθούς.

Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και 5.000 ευρώ για συζύγους.

10. Ισχύει νέο σύστημα «αυτοελέγχου» ή «αυτοπεραίωσης». Με το νέο σύστημα χιλιάδες μικρομεσαίοι επιτηδευματίες που θα επιλέξουν να υπαχθούν στην αυτοπεραίωση θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος σε σύγκριση με αυτούς που αναλογούν στα δηλούμενα καθαρά κέρδη τους ή να καταβάλουν φόρους ακόμη κι όταν έχουν δηλώσει ζημίες προκειμένου να απαλλαγούν από τον τακτικό έλεγχο της Εφορίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ