23 Μαΐ 2011

Το πάθημα της Αργεντινής να μας γίνει μάθημα

Ο TEΩΣ αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Αργεντινής Mario Blejer, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ για την κρίση και τη διακυβέρνηση, ανέφερε ότι η οικονομική κρίση του 2001 στη χώρα του οφειλόταν κυρίως στη μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων.

ΠPEΠEI NA πάρουμε μαθήματα από την ιστορία των χωρών που έφτασαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας (ανεξάρτητα αν τελικά δεν απέφυγαν τη στάση πληρωμών), και η Αργεντινή είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Oσοι αρθρογράφοι ή αναλυτές μιλούν με ευκολία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί ακούσια ή εκούσια να προκαλέσουν πανικό και έτσι μια καταστροφική κίνηση να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία, χωρίς να αποτελεί αναγκαιότητα.

EINAI ΓNΩΣTO ότι στα οικονομικά η «συμπεριφορά της αγέλης» μπορεί να υπερδιογκώσει προβλήματα ή να υποτιμήσει κινδύνους. Και η συμπεριφορά αυτή δημιουργείται πάντα από… μια προπαγάνδα, έμπλεη αδικαιολόγητης απαισιοδοξίας ή αισιοδοξίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας είναι η «φούσκα» του 1999 στο Χρηματιστήριο Αθηνών...

Η EΛΛAΔA, ανεξάρτητα από το χρέος, έχει μπροστά της ένα μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα που πρέπει να μειώσει, καθώς και επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να κάνει στην ισχνή παραγωγική της βάση, ώστε να σταθεί στα πόδια της και να μπορέσει να κοιτάξει ξανά κατάματα τους πιστωτές της.