Στο «σφυρί» ετοιμάζεται να βγάλει η Εφορία τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου. Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μέσα από τις διασταυρώσεις που πραγματοποιεί και αντλώντας στοιχεία από το περιουσιολόγιο, εντόπισε 26.165 φορολογούμενους με οφειλές προς το δημόσιο άνω των 519 εκατ. ευρώ να έχουν στην κατοχή τους συνολικά 103.290 κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης. Κάθε οφειλέτης, δηλαδή διαθέτει 4 ακίνητα κατά μέσο όρο. Μάλιστα η συνολική αξία των ακινήτων αυτών, υπερβαίνει τα 5,2 δις. ευρώ.
Συγκεκριμένα, για τους 26.165 οφειλέτες του δημοσίου αυτούς, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι οφειλέτες θα κληθούν να προσέλθουν στην εφορία για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Όσοι αδιαφορήσουν και δεν προσέλθουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολή στον φοροελεγκτικό μηχανισμό για στενό «μαρκάρισμα» των 700.000 οφειλετών του δημοσίου προκειμένου να βάλει στα ταμεία του δημοσίου το ποσό του 1,8 δις ευρώ. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών φθάνει τα 30 δις. ευρώ από τα οποία εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 10 δισ. ευρώ.
Παράλληλα στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται Έλληνες φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίοι «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία τους τόκους που εισέπραξαν αποφεύγοντας έτσι τη φορολογία.
Οι φορολογούμενοι αυτοί, εντοπίστηκαν μέσα από τις διασταυρώσεις που έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στις φορολογικές δηλώσεις με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από τράπεζες του εξωτερικού για τους Έλληνες, οι οποίοι εμφανίζονται να εισπράττουν τόκους από καταθέσεις που διατηρούν στο εξωτερικό.
«Έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από το 2005 σε συνεργασία με ξένες τράπεζες προκειμένου να εντοπίσουμε τους φορολογούμενους με καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις, τους τόκους- όπως έχουν υποχρέωση- και αποφεύγουν έτσι τη φορολόγηση» δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Διομ. Σπινέλης.
Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, η φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις γίνεται στο κράτος της κατοικίας του δικαιούχου. Δηλαδή ο Έλληνας που εισπράττει τόκους από το εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την εξαίρεσή του από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή (δηλαδή στο κράτος που έχει τις καταθέσεις) και να φορολογείται για αυτούς στην Ελλάδα αυτοτελώς με συντελεστή 10% με την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.