28 Αυγ 2011

Υπό εξέταση η κατάργηση του ΦΠΑ στα ακίνητα

THN κατάργηση του ΦΠΑ στα ακίνητα πιθανότατα από το 2012, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την κτηματαγορά που ταλανίζεται στην παρατεταμένη ύφεση, μελετά το Yπουργείο Οικονομικών. Με βάση εισηγήσεις που εξετάζονται, εφόσον καταργηθεί ο ΦΠΑ, στις συναλλαγές θα επιβάλλεται:

– Eίτε ο φόρος μεταβίβασης που θα κοστίζει περίπου το μισό (αν παραμείνει στο 8%-10% που είναι σήμερα) ή 30%-60% λιγότερο, αν αλλάξουν οι συντελεστές και κλιμακωθούν από 8% ως 12% για ακίνητα έως 300.000 ευρώ και στο 15% για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.

– Eίτε ο φόρος υπεραξίας (που θα τον πληρώνει ο πωλητής) και ένα μηδαμινό τέλος συναλλαγής (1%-3% το πολύ) που θα αναλαμβάνει να το πληρώνει ο αγοραστής.

Και στις δύο περιπτώσεις, πριμοδοτείται η αγορά καινούργιων ακινήτων, καθώς κλείνει η φορολογική «ψαλίδα» που τα χώριζε με τα παλαιά ακίνητα με αποτέλεσμα να τα καθιστά «απαγορευτικά».

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων θεωρούν ότι η κατάργηση του ΦΠΑ θα «ξεμπλοκάρει» την αντιπαροχή και θα μειωθεί το απόθεμα των χιλιάδων ακινήτων που παραμένουν αδιάθετα.

Oπως δηλαδή, προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, εάν οι κατασκευαστές μέσα σε μία πενταετία από την έκδοση της οικοδομικής άδειας δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα ακίνητά τους, πληρώνουν ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, επειδή το κράτος θεωρεί ότι κάνουν χρήση αυτών.

Με άλλα λόγια, από το τέλος του έτους για ακίνητα που παραμένουν απούλητα για μία πενταετία και υπάγονται στον ΦΠΑ (έχουν οικοδομική άδεια από 1.1.2006), οι κατασκευαστές θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότατους φόρους.

Για παράδειγμα, ακίνητο για το οποίο εκδόθηκε οικοδομική άδεια το 2006 (και έχει ανεγερθεί), αντικειμενικής αξίας 700.000 ευρώ, ο κατασκευαστής θα πρέπει να πληρώσει, εάν δεν το πουλήσει, ΦΠΑ 161.000 ευρώ.

Η αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% από τον φόρο μεταβίβασης 11% αναμένεται να επιδράσει στις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, οι οποίοι παρά τη σφοδρότητα της κρίσης έχουν προχωρήσει σε πολύ μικρές μειώσεις τιμών στις προ του 2006 κατοικίες.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι τα 60-70 εκατ. ευρώ που δυνητικά χάνει το Δημόσιο θα αναπληρωθούν εύκολα από την αύξηση των πωλήσεων.

Αν καταργηθεί ο ΦΠΑ, η ελάφρυνση για τους αγοραστές θα είναι σημαντική. Αν σήμερα κάποιος αγοράσει νέο ακίνητο αξίας 300.000 ευρώ, θα πληρώσει ΦΠΑ 23%, δηλαδή 69.000 ευρώ. Με την κατάργηση θα επιβαρυνθεί με τον φόρο μεταβίβασης 10% και θα πληρώσει 30.000 ευρώ. Θα γλιτώσει δηλαδή 39.000 ευρώ.

Αναμένεται επίσης να ξεμπλοκαριστούν και οι αντιπαροχές που έχουν "παγώσει". Σήμερα, τρίτεκνος που δίνει ένα οικόπεδο αντιπαροχή για να πάρει τρία διαμερίσματα αξίας 100.000 ευρώ το ένα, θα πληρώσει ΦΠΑ 23%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με 69.000. Αν ο ΦΠΑ καταργηθεί, δεν θα πληρώσει τίποτα.

Τα σενάρια για κατάργηση του ΦΠΑ –για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται η έγκριση της Κομισιόν– είχαν ξαναβρεθεί στο προσκήνιο στις αρχές του έτους, ωστόσο το μέτρο παραμένει στα «χαρτιά» μέχρι σήμερα.