16 Οκτ 2007

ΑΡΗΝΗ. Ενα όμορφο χωριό της Ζαχάρως μέχρι τις 24/08/2007


Η Αρήνη ήταν ένα πανέμορφο χωριό του Δήμου Ζαχάρως μέχρι τις 24/08/2007,πνιγμένο κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο.
Κτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά του βουνού,απέχει 6 χιλ.από την πόλη της Ζαχάρως.
Ηταν περιτριγυρισμένη από τρεις καταπράσινους λόφους,το Κομπόρι με τα μεγάλα πεύκα του,ο Ανεμόμυλος με τις τεράστιες Αριές του (δρύς) και η Αρίτσα με τις γέρικες ελιές της.
Μεσα στο χωριό έτρεχαν τρεις πλακόστρωτες βρύσες με νερό που έβγαινε από το βουνό.Η πάνω βρύση,η κάτω βρύση και η βρύση του Παππά.
Σε απόσταση 2 χιλ υπάρχει το φαράγγι του Ανυδρου ποταμού,που σχηματίζει μια φυσική λίμνη ,τα Γεράνια,που οι νέοι μάθαιναν εκεί το πρώτο τους κολύμπι.
Στην πλατεία,η εκκλησία του χωριού ο Αγιος Αθανάσιος,ακουγε με ευχαρίστηση το κελάρυσμα της πάνω βρύσης,αγαλίαζε ατενίζοντας τους καταπράσινους λόφους και το χωριό,και έριχνε και μια ματιά από κάτω στο καφενείο του Αγγελή μήπως και ξεφύγει καμμιά κακή κουβέντα από τους παίκτες της πρέφας,εστηνε αυτί για να ακούσει τις χαρούμενες κουβέντες των κατοίκων και γέλαγε με τα μικρά παιδιά που έπαιζαν στο προαύλιο της.
Ο Αγγελής ο μοναδικός καφετζής του χωριού,πηγαινοορχόνταν με καφέδες και άδεια ποτήρια του νερού.Οι πελάτες πήγαιναν μόνοι τους απέναντι στην Πάνω βρύση και γέμιζαν τα ποτήρια τους νερό.Η βρύση τους χαιρετούσε και τους έδινε απλόχερα το γάργαρο
καθαρό νερό της.
Μετά τις 24/08/2007 όλα παρέμειναν στην θέση τους αλλά αλλαγμένα.
Ο εκκλησία του Αγίου Αθανασίου συνεχίζει να ακούει το παραπονεμένο κελάρυσμα της πάνω βρύσης,να ατενίζει λυπημένη τους καμμένους λόφους και το χωριό,να ρίχνει μια ματιά από κάτω στο καφενείο του Αγγελή και να μην ακούει καμμία κακή κουβεντα,γιατί οι κάτοικοι δεν έχουν όρεξη να παίξουν χαρτιά,να στήνει αυτί και να ακούει τις λυπημένες κουβέντες των κατοίκων και να κλαίει γιατί τα μικρά παιδιά δεν παίζουν πλέον στο προαύλιο της.
Ο Αγγελής ο καφετζής,συνεχίζει να πηγαινοέρχεται ακόμη με καφέδες αλλά με τα ποτήρια γεμάτα εμφιαλωμένο νερό.Το γάργαρο καθαρό νερό της Αρήνης το έκριναν πλέον ακατάλληλο,λόγω των πυρκαιών.
Η πάνω βρύση συνεχίζει να τρέχει,όχι πλέον γάργαρο καθαρό νερό,αλλά δάκρυα από το παράπονο της που κανείς πλέον δεν την χαιρετάει και δεν την επισκέπτεται.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΑΡΗΝΗ: