Η Ζαχάρω εκτός από την φυσική της ομορφιά διαθέτει και τις περισσότερο ονομαστές ιαματικές πηγές στον κόσμο.Τα περίφημα λουτρά του Καιάφα.Η περιοχή ονομάσθηκε έτσι,γιατί,σύμφωνα με την παράδοση, ταξίδευε, λέει, ο Καϊάφας, ο αρχιερέας που δίκασε τον Χριστό, για τη Ρώμη και έξω από τη Ζαχάρω το πλοίο του ναυάγησε. Κολύμπησε μέχρι τη στεριά, βρήκε τη σπηλιά των Ανιγρίδων νυμφών, εκεί όπου αναβλύζει το ιαματικό νερό, κι έκανε ένα μπάνιο για να συνέλθει από τις κακουχίες. Από τότε, τα νερά πήραν τη βρωμιά του (έχουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του κλούβιου αυγού).Βέβαια η βρωμιά αυτή δεν ωφείλεται στον Καιάφα τον Αρχιερέα,για το ανοσιούργημα της καταδίκης του Χριστού,αλλά στην σύνθεση του νερού που είναι το θείον,απαραίτητο συστατικό για την θεραπεία αρκετών νόσων.Οι Ιαματικές Πηγές του Καιάφα μπορεί να θεραπεύσουν δερματικές παθήσεις, αθριτικά και ρευματισμούς ενώ η λουτροθεραπεία εντός του Σπηλαίου θεραπεύει το Βροχικό Ασμα. Επίσης το πόσιμο νερό του Γερανίου θεραπεύει παθήσεις χολής και νεφρών.
Αυτή είναι και η θεραπευτική σκοπιά των λουτρών.
Τι συμβαίνει όμως,όταν προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε την θεραπευτικότητα των λουτρών με την συμβολή τους στην τουριστική και ως εκ τούτου οικονομική ανάπτυξη του τόπου?
Τίποτε!!!
Μέχρι πριν την πυρκαιά της 24/08/2007 τα υδροθεραπευτήρια λειτουργούσαν σε απαρχαιωμένα κτίρια,που θύμιζαν την πρό του Β παγκοσμίου πολέμου εποχή.Οι ασθενείς ήταν υποχρεωμένοι,για όλη την διάρκεια της θεραπείας τους,είτε να κατοικούν σε παραπλήσια ξενοδοχεία,οικογενειακής μορφής,είτε στο απέναντι νησάκι,που το υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης,διατηρούσε ένα μικρό ξενοδοχείο και μικρά σπιτάκια τύπου "γκέτο".Τα υδροθεραπευτήρια λειτουργούσαν μόνο το καλοκαίρι και ελάχιστους μήνες.Ολες οι κυβερνήσεις που πέρασν από την χώρα μας,περισσότερο προσπάθησαν στην υποβάθμιση των λουτρών παρά στην αναβάθμιση τους σε κέντρα ιαματικής θεραπείας και πηγή τοριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Σήμερα που γράφω,εχουμε τα εξής αδιαμφισβήτητα δεδομένα:
Α.Η Ζαχάρω πλέον δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε.Από μια περιοχή απείρου κάλλους μετράπηκε σε 3 ώρες σε ¨κρανίου τόπο".Οι ευτυχισμένοι κάτοικοι της μέσα σε 3 ώρες μετατράπηκαν σε δυστυχισμέμους φτωχούς συγγενείς.Το γέλιο αντικαταστάθηκε από το κλάμμα,την λύπη και την απόγνωση.Οι 'Βαρβάτοι" νοικοκυραίοι μετατράπηκαν σε αποδέκτες της ανθρωπιστικής βοήθειας.Το εξαιρετικό αγνό παρθένο ελαιόλαδο της Ζαχάρως,πηγή ζωής για τους κατοίκους,αποτελεί παρελθόν.Η αβεβαιότητα για το μέλλον,διάχυτη σε κάθε βλέμμα Ζαχαραίου,ακόμη και στα μικρά παιδιά.
Β.Η Ζαχάρω όμως,από γεννησημιού της,προικίσθηκε με προικιά,που θα τα ζήλευαν και οι ποιό πλούσιες κοπέλλες του κόσμου.Ομορφο φυσικό περιβάλλον (καταστράφηκε αλλά θα αναδημιουργηθεί),πανέμορφες παραλίες και τα ιαματικά λουτρά της.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα γιατί να μην μπορεί η Ζαχάρω να εκμεταλλευθεί το Β για να θεραπεύσει το Α?Είναι άδικο μια προικισμένη κοπέλλα να μην μπορεί να εκαμεταλλευθεί την προίκα της,για να σώσει την οικογένεια της από καταστροφή.
Τι προτείνω λοιπόν:
1.Παραχώρηση των υδροθεραπευτηρίων αλλά και όλων των εγκαταστάσεων στον Δήμο Ζαχάρως,για πάνω από 70 έτη.
2.Ιδρυση εταιρίας από τον Δήμο,που θα έχει σκοπό την διαμόρφωση και εκσυγχρονισμό κτιρίων και εγκαταστάσεων αλλά και την εκμετάλλευση τους,υπάγοντας τις επενδύσεις σε αναπτυξιακά προγράμματα.
3.Την λειτουργία των υδροθεραπευτηρίων,καθόλην την διάρκεια του έτους,ώστε να είναι συνεχής η τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Αυτά επιβάλουν οι σημερινές συνθήκες.