16 Μαΐ 2008

Πονοκέφαλος στις Εφορίες με τα εκπρόθεσμα Ε9

ΑΛΑΛΟΥΜ έχει δημιουργηθεί στις Εφορίες με εκατοντάδες φορολογουμένους οι οποίοι εμφανίζονται για να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος μαζί με τη δήλωση ακινήτων Ε9, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την υποβολή των Ε9 έχει λήξει από τις 18 Απριλίου!

Λάθος εντύπωση
Το γεγονός ότι φέτος, λόγω της θέσπισης του φόρου κατοχής ακινήτων (ΕΤΑΚ), η φορολογική δήλωση διαχωρίστηκε από την υποβολή των Ε9 δημιούργησε σύγχυση σε πολλούς φορολογουμένους οι οποίοι έμειναν με την εντύπωση ότι το Ε9 υποβάλλεται, όπως κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με τη φορολογική δήλωση. Η κατάσταση αυτή, που αναδεικνύει την ελλιπή ενημέρωση των φορολογουμένων, έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών καθώς από την επιτυχημένη καταχώρηση των στοιχείων των ακινήτων με βάση τις δηλώσεις Ε9 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η εισπρακτική επιτυχία του νέου φόρου κατοχής ακινήτων, από τον οποίο έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για φέτος έσοδα 890 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα καθυστερήσουν
ειδοποιητήρια
Η καθυστερημένη καταχώρηση των Ε9 θα καθυστερήσει και την αποστολή των ειδοποιητηρίων στους φορολογουμένους για την καταβολή του ΕΤΑΚ.
Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών τα πρώτα ειδοποιητήρια για τον φόρο κατοχής ακινήτων θα ταχυδρομούνταν στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Ιουνίου. Ο φόρος κατοχής ακινήτων είναι ετήσιος και επιβάλλεται με συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Από τον φόρο εξαιρείται η κύρια κατοικία κάθε νοικοκυριού και τα αγροτεμάχια.

ΤΑ ΝΕΑ