3 Μαΐ 2008

Λογιστικά-φορολογικα σεμινάρια: Μύθοι και πραγματικότητες.

Ενα από τα παράξενα φαινόμενα,που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στην πορεία του επαγγέλματος του λογιστή,είναι η διοργάνωση φορολογικών σεμιναρίων.
Τι είναι όμως ένα φορολογικό σεμινάριο?
Στην πραγματικότητα μια φούσκα.Μια σαπουνόφουσκα κενή ,που στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που διαρκεί,αρκεί να εντυπωσιάσει με τις ανταύγειες των χρωμάτων,ώστε να γεμίσουν οι τσέπες επιτηδείων,βασιζόμενοι στην άγνοια και την ανασφάλεια των νέων παιδιών που πρωτοβγαίνουν στο επάγγελμα.Το φορολογικό επάγγελμα δεν είναι επιστήμη που ανακαλύπτει κάτι καινούργιο.Οπως π.χ μια νέα ιατρική ανακάλυψη της καρδιολογίας ,της παθολογίας κλπ,ώστε να μέσω του σεμιναρίου να προσφέρει τεχογνωσία εφαρμογής αυτής της νέας ανακάλυψης.
Το επάγγελμα του λογιστή και μάλλιστα του φοροτέχνη έχει να κάνει με τις νέες φορολογικές διατάξεις.Δεν πρόκειται για νέα ανακάλυψη αλλά για εφαρμογή νέου νόμου η τροποποίηση παλιού.
Οι νόμοι της πολιτείας δεν απευθύνονται στους λογιστές μόνο αλλά σε όλο τον λαό,που καλείται να εφαρμόσει αυτούς τους νόμους.Επομένως οι νέοι νόμοι και οι διατάξεις θα πρέπει να διατυπώνονται με σαφήνεια,ώστε να γίνονται κατανοητοί από τον απλό λαό.Από τον απλό εργάτη του εργοστασίου,μέχρι τον τσομπάνη,μέχρι τον αγρότη .
Τι παρατηρούμε όμως σήμερα?
Ο δημιουργός αυτού του νόμου σαφηνίζει έναν νόμο με ακαταλαβίστικα νοήματα,που ούτε και ο ίδιος τα καταλαβαίνει.
Εκδίδεται μια ερμηνευτική εγκύκλιος που και αυτή όχι μόνο ερμηνεία δεν κάνει αλλά δημιουργεί σύγχιση.
Επομένως για να καταλάβουμε το νόημα του νόμου,θα πρέπει να καλέσουμε τον εισηγητή του νόμου,να τον πληρώσουμε για να μας πεί τι,πραγματικά,είχε στο μυαλό του,όταν έφτιαχνε τον νόμο.
Βέβαια,πίσω από αυτόν υπάρχουν οι διοργανωτές των σεμιναρίων,οι οποίοι ωραιοποιούν την κοροιδία.
Με ένα καφέ σε ένα καλό ξενοδοχείο,με ένα ωραίο μπλοκ σημειώσεων και με το επιβλητικό πιστοποιητικό της συμμετοχής,που θα το κορνιζάρουμε πίσω από το γραφείο μας,θα οικονομήσουν με ένα σεμινάριο,όσα θα οικονομήσει ένα νέο παιδί λογιστής με τρία χρόνια σκληρής εργασίας.

Το καλλίτερο,που έχει να κάνει ένας νέος λογιστής είναι να αφήσει τα σεμινάρια και να διαβάζει.Να διαβάζει τους νόμους και τις εγκυκλίους και μερικά χρήσιμα βιβλία σχετικά με το θέμα που τον ενδιαφέρουν και να σταματήσει να πληρώνει τον καφέ 150 και 200 ευρώ.