Κίνδυνο καρδιολογικών νόσων και μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης έχουν όσοι παρακολουθούν αρκετές ώρες τηλεόραση ή βρίσκονται πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους.
Τα άτομα που αφιερώνουν τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή απλώς χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή για θέματα ψυχαγωγίας, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ή άλλες σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις από αυτούς που απασχολούνται σε αυτά τα πεδία λιγότερες από δύο ώρες.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που διήρκεσε τέσσερα χρόνια, τα άτομα που «κολλάνε» στις οθόνες, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.
Οι ειδικοί προσπάθησαν να ανακαλύψουν εάν τα καρδιακά προβλήματα που οφείλονται στην οθόνη, μπορούν να ελαττωθούν σημαντικά με τη μέτρια έως και την έντονη άσκηση.
«Η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει ότι είναι ανθυγιεινό να βλέπουμε τηλεόραση ή να παίζουμε παιχνίδια στον υπολογιστή», λέει ο επιδημιολόγος Μανώλης Σταματάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και προσθέτει:
«Ο πραγματικός ένοχος ίσως να σχετίζεται με αυτό που οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων, δηλαδή τη καθιστική ζωή».
«Ο λόγος που η καθιστική ζωή είναι επιβλαβής δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως, αλλά έρευνες σε ζώα έχουν καταδείξει πως η παρατεταμένη καθιστική εργασία επιβραδύνει τη δράση ενός ενζύμου, της λιποπρωτεϊνικής λιπάση, που είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση λιπιδίων στο αίμα, όπως τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Όταν η ενζυμική δραστηριότητα επιβραδύνεται, τα επίπεδα αυτών των ουσιών ανεβαίνουν Αυτή είναι μια πολύ εύλογη εξήγηση για τα ευρήματα», υπογραμμίζει ο κ. Σταματάκης.
Η παρούσα μελέτη πρόκειται να δημοσιευθεί στις 18 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology» και σύμφωνα με τον Barry Braun, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μεταβολισμού Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης «η έρευνα αυτή με τα στοιχεία που παραθέτει αποδεικνύει ότι η παρατεταμένη καθιστική εργασία βλάπτει την υγεία».