11 Ιαν 2011

Γερμανία: Ελεγχόμενη πτώχευση για χώρες της Ευρωζώνης

Το επιστημονικό συμβούλιο του γερμανού υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε (FDP) προτείνει σχέδιο ελεγχόμενης πτώχευσης για χρεοκοπημένα κράτη της Ευρωζώνης. Οι σύμβουλοι του φιλελεύθερου υπουργού θεωρούν ότι μία χώρα θα πρέπει να μπορεί να οδηγηθεί σε πτώχευση ακόμη και αν είναι μέλος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο (Spiegel-online, Frankfurter Rundschau), οι σύμβουλοι του κ. Μπρίντερλε προτείνουν ένα σχέδιο ελεγχόμενης πτώχευσης, που θα είχε διπλή στόχευση.

Αφενός θα έστελνε "ένα σημαντικό μήνυμα" στους ιδιώτες επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη το ρίσκο της στάσης πληρωμών ενός κράτους και αφετέρου θα επιδρούσε θετικά στη δημοσιονομική συμπεριφορά των κρατών-μελών. "Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι στο μέλλον κανένα κράτος-μέλος δεν θα μπορεί να επαναπαυτεί ότι θα γλιτώσει την πτώχευση έχοντας την οικονομική στήριξη των εταίρων", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα των συμβούλων.

Ενώ σε πολιτικό επίπεδο στο Βερολίνο υπάρχει συγκράτηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που θα μπορούσαν να οξύνουν τις συνθήκες, οι προτάσεις έρχονται από τη δεύτερη γραμμή των συμβούλων, που προβάλουν την καθαρή γραμμή της γερμανικής κουλτούρας σταθερότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η παρέμβαση των συμβούλων του υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε αποτελεί και ένα μήνυμα προς τον υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων διεκδικεί λόγο στη γραμμή που θα ακολουθήσει στις Βρυξέλλες ο καθ΄ύλιν αρμόδιος, χριστιανοδημοκράτης υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συγκεκριμενοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που θα αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Το επιστημονικό συμβούλιο του κ. Μπρίντερλε θεωρεί πολιτικό "λάθος" να καταστεί ο σχεδιαζόμενος από τα μέσα του 2013 μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη σε ένα απλό ταμείο βοήθειας για τη διάσωση κρατών από την πτώχευση.

Στις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας οι σύμβουλοι του κ. Μπρίντερλε προτείνουν να δίνεται μεγαλύτερο βάρος στο σύνολο του χρέους παρά στο ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Θεωρούν επίσης επιβεβλημένο να θεσπιστεί σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ένα "φρένο χρέους" κατά το πρότυπο της Γερμανίας, όπου η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει συνταγματική ισχύ.