22 Ιαν 2011

Παρακολουθούμε μια φούσκα εν τη γενέσει της


Του Κ. Λουρόπουλου

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι φωνές ότι η διάθεση δύο δισ. δολαρίων από την Goldman Sachs σε μετοχές του Facebook δεν είναι μια απολύτως νόμιμη επενδυτική δραστηριότητα. Με την κίνηση αυτή φτιάχνεται μια νέα φούσκα 50 δισ. δολαρίων, πάνω στην «αξία» μιας εταιρίας που δεν έχει τίποτε άλλο από χρήστες φωτογραφιών και μηνυμάτων στο internet. Οι χαρακτηρισμοί παίζουν επάνω στην ειρωνεία του κοινωνικού χαρακτήρα που επαγγέλλεται το εν λόγω μέσο, αλλά και στις υπερβάσεις των κανόνων που επιχειρεί η επενδυτική τράπεζα. Εκφράσεις όπως «τοξικό μίγμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς» και «αντικοινωνικότητα εκ μέρους κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης» δεν είναι συνηθισμένες, ειδικά όταν αναφερόμαστε στο επίπεδο των ζητημάτων που έχουν παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις.

Oσον αφορά την εταιρία Facebook, ένα διεθνές περιοδικό της τεχνολογίας ανέφερε προχθές ότι αυτή θα θέσει στη διάθεση προγραμματιστών εφαρμογών τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων και τις διευθύνσεις των χρηστών που κατέχει. Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για ανεπιθύμητη διαρροή στοιχείων ακόμη και στη χώρα μας. Καταγγέλλεται ακόμη ότι όσοι μετάνιωσαν για την εγγραφή τους στο Facebook δεν είναι εύκολο να διαγραφούν από τη στιγμή που θέλουν πλέον να έχουν παρουσία στο μέσο. Αυτά δεν είναι τωρινά ζητήματα. Η εταιρία οδηγείται συχνά σε τέτοιου είδους ακροβασίες παραβιάσεων της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ασφάλειας, που υποτίθεται πως εγγυάται για τα μέλη της, προκειμένου να κερδοσκοπήσει πάνω στα δεδομένα που διαθέτει. Να βγάλει δηλαδή λεφτά με αυτό που υποτίθεται πως αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συμμετοχής ενός ατόμου στον ιστότοπο, της προστασίας δηλαδή των ατομικών στοιχείων. Τι νόημα έχει αν αυτά γίνουν φέιγ-βολάν και τα μάθει όλος ο κόσμος; Αυτό χαρακτηρίζεται «αντικοινωνικό», αφού γίνεται από τον πρύτανη των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με την άποψη πολλών αναλυτών.

Αλλά πώς αλλιώς θα φτάσει η Facebook την αξία των 50 δισ., με την οποία την πλασάρει στην αγορά η Goldman Sachs; Η τελευταία κάνει τη μία ακροβασία πίσω από την άλλη, προκειμένου να ρίξει στην αγορά την πραμάτεια της. Επειδή στις ΗΠΑ η δημοσιότητα θα την αναγκάσει να κάνει ενέργειες διαφανείς, ανακοίνωσε ότι δεν θα διαθέσει την επένδυση σε Aμερικανούς πολίτες, λες και όσοι είναι παίκτες διεθνών αγορών δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν μετοχές από εξωχώριες εταιρίες. Ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα εταιρία για να προσελκύσει μέσω αυτής τους πλούσιους πελάτες της, χωρίς να χρειάζεται εγγραφή και χωρίς η νέα εταιρία να πρέπει να μπει στο χρηματιστήριο. Η κίνηση αυτή τίθεται σε αμφιβολία κατά πόσον είναι σύννομη. Επίσης προσπαθεί να βρει διατάξεις που θα επιτρέπουν σε μεγαλομετόχους να «μπαινοβγαίνουν» στην επένδυση όποτε θέλουν χωρίς να ειδοποιούν κανένα (δηλαδή, τους μικρομετόχους), πράγμα που θεωρείται πως θα ωφελήσει την ίδια προτάσσοντας τα δικά της συμφέροντα και όχι των πελατών της.

Αυτά είναι γνωστά από τις δύο προηγούμενες κρίσεις, ότι δηλαδή δημιουργούνται και εξάγονται τοξικές επενδύσεις προς «κορόιδα» εκτός ΗΠΑ, συνήθως πλούσιους αλλά αδαείς επενδυτές, ή ασφαλιστικά ταμεία που παίζουν με τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων. Προσοχή αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία.

Του Κ. Λουρόπουλου