Σε ένα ενιαίο αφορολόγητο 7.000 με 8.000 ευρώ, με δυνατότητα αύξησής του στα 12.000 ευρώ, αλλά ακόμη και στα 15.000 ευρώ μέσω των αποδείξεων, κατευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, βάσει των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης μέσω Διαδικτύου με τους πολίτες.
Οι υπηρεσιακές ομάδες, που έχουν συσταθεί στο υπουργείο για να συνδυάσουν τα πακέτα των προτάσεων, εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να καταλήξουν στα κείμενα που θα παραδώσουν εντός της προσεχούς εβδομάδας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Από την εικόνα που έχουν μέχρι στιγμής προκύπτει διάσταση απόψεων, ειδικά στο επίμαχο ζήτημα της φορολογικής κλίμακας.
Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ποικίλλουν. Από μια γενναία αύξηση του αφορολογήτου, ακόμη και πάνω από 20.000 ευρώ, μέχρι την οριστική κατάργησή του και την υιοθέτηση ενός συστήματος απόλυτα συνυφασμένου με τις αποδείξεις. Δηλαδή να μην ισχύσει αφορολόγητο και να αναγνωρίζεται το σύνολο των δαπανών, οι οποίες θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Ακραίες είναι και οι προτάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές και τα εισοδηματικά κλιμάκια. Ξεκινούν από τη φορολόγηση ακόμη και του πρώτου ευρώ εισοδήματος με βασικό συντελεστή 5% και ξεπερνούν ακόμη και το 50% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.