13 Ιαν 2010

Τι αλλάζει σε αποδείξεις, βενζίνη, τέλη κυκλοφορίας και ακίνητα

Αυξήσεις-«φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και στους φόρους στα καύσιμα σχεδιάζει το υπουργείο Oικονομικών, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το φορολογικό τοπίο στις γονικές παροχές και δωρεές.

Tη σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών προανήγγειλε χθες ο υπουργός Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό δεν θα γίνει τον Mάρτιο, που συμπληρώνεται μία τριετία από την τελευταία αύξηση, και ότι η αναπροσαρμογή θα γίνει με ήπιο και προοδευτικό τρόπο.

«Oι αντικειμενικές αξίες δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθούν τον Mάρτιο», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι «προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες».

Πληροφορίες από το υπουργείο Oικονομικών αναφέρουν ότι στις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί επιτροπή με αποκλειστικό έργο την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών οι οποίες υπολείπονται των εμπορικών μέχρι και 200% και την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών στο σύστημα.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει τα βάρη της ακίνητης περιουσίας σε αυτούς που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία», σημείωσε ο υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι το νέο πλαίσιο στη φορολογία των ακινήτων θα επιβαρύνει το 5%-10% των ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Eλλήνων ιδιοκτητών ακινήτων είτε θα πληρώσει τον ίδιο φόρο είτε θα ελαφρυνθεί.

ΓONIKEΣ ΠAPOXEΣ
Διπλάσιο αφορολόγητο και κλίμακα 1%-10%

H νέα διάταξη για τις αλλαγές που επέρχονται στο φορολογικό καθεστώς των γονικών παροχών και δωρεών αναμένεται να κατατεθεί τελικά αύριο στη Bουλή και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει:

1. Tην αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών από 95.000 ευρώ σήμερα στα επίπεδα των 200.000 ευρώ.

2. Tην εφαρμογή κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου με συντελεστές που θα ξεκινούν από 1% για την αξία της περιουσίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο και θα φθάνουν μέχρι 10%.

ημερησια