Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831). Σπουδαίος πολιτικός και διπλωμάτης. Ο πρώτος Κυβερνήτης τής Ελλάδος μετά την Επανάσταση του 1821, εναντίον τής Οθωμανικής κυριαρχίας. Επειδή εργάσθηκε σκληρά για την πρόοδο τής Ελλάδος και φαινόταν ότι θα τα κατάφερνε, ενόχλησε το κατεστημένο τής εποχής, το οποίο και φρόντισε να τον δολοφονήσει.
Το 1803 διορίσθηκε Γραμματέας τής Επικρατείας στην Ιόνιο Πολιτεία. Όταν οι Γάλλοι πήραν τα Επτάνησα, έφυγε στην Ρωσσία όπου και διορίσθηκε Σύμβουλος του Κράτους, κατόπιν Πρεσβευτής και τέλος Υπουργός Τών Εξωτερικών τού Τσάρου.
Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε Κυβερνήτη τής Ελλάδος και στις 13 Ιανουαρίου 1828 ο Καποδίστριας φθάνει στο Ναύπλιο και αρχίζει το έργο του. Κάνει όλες τις προσπάθειες για να οργανώσει την διοίκηση, να βάλει μία τάξη στο νεαρό κράτος. Σχημάτισε υπό την προεδρία του ένα συμβούλιο και συγκρότησε το γνωμοδοτικό σώμα «Πανελλήνιον». Ο Καποδίστριας εργάσθηκε με σύστημα και με επιμονή.
Ίδρυσε πολλά εκπαιδευτήρια (δημοτικά, γυμνάσια, διδασκαλεία), μουσείο, βιβλιοθήκη, ορφανοτροφείο στην Αίγινα για τα ορφανά τών Αγωνιστών, φρόντισε για τον στρατό, κανόνισε τα της στρατολογίας και ίδρυσε την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων . Οργάνωσε τα άτακτα στρατεύματα σε 8 χιλιαρχίες και ώρισε να πληρώνεται ο μισθός τών αξιωματικών και των στρατιωτών από το κράτος, ώστε ο στρατός να γίνει εθνικός και να πάψει να ανήκει στους οπλαρχηγούς. Κυνήγησε τους κουρσάρους οι οποίοι ρήμαζαν τα νησιά τού Αιγαίου και ξεκαθάρισε την Στερεά Ελλάδα από τα απομεινάρια τών Οθωμανών.
Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την γεωργία, ίδρυσε γεωργική σχολή στην Τύρινθα όπου έβαλε για πρώτη φορά και καλλιέργησαν την πατάτα. Έκανε απογραφή τού πληθυσμού και έδωσε το δικαίωμα ψήφου στους άνδρες από ηλικία 25 ετών. Χώρισε την χώρα σε τοπικές διοικήσεις (νομούς). Ίδρυσε το πρώτο ταχυδρομείο , φρόντισε για την υγεία τού λαού και ενίσχυσε το εμπόριο.
Αφού εδώρησε όλη την περιουσία του στο κράτος, ίδρυσε στην Αίγινα ένα πιστωτικό ίδρυμα (Τράπεζα) και έκοψε τον «φοίνικα», δηλαδή νόμισμα το οποίο φέρει ως σύμβολο το ομώνυμο πτηνό το οποίο αναγεννάται από τις στάχτες του, όπως η Ελλάς από τις στάχτες τού Αγώνα. Φρόντισε για την εξόντωση των πειρατών οι οποίοι είχαν ως ορμητήριο τις Σποράδες, διέταξε να συνταχθεί κανονισμός εμπορικής ναυτιλίας και ίδρυσε ναυπηγεία στον Πόρο και στο Ναύπλιο.
Το 1829 κατεσκεύασε την πρώτη (όπως την εχαρακτήρισε ο ίδιος) «Εθνική Οδό» η οποία ένωνε την Μεθώνη με την Πύλο. Έβαλε σε εφαρμογή κώδικες νόμων και κατήρτισε τον πρώτο οργανισμό λειτουργίας δικαστηρίων με 3-μελή πρωτοδικεία και 5 εφετεία.
Ο Καποδίστριας με την πολιτική του δυσαρέστησε πολλούς από τους παλαιούς προύχοντες και πολιτικούς, αλλά και παλαιούς Αγωνιστές τής Ανεξαρτησίας. Έγιναν εναντίον του στασιαστικά κινήματα. Ο αδελφός τού Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη , Κωνσταντίνος και ο γυιός του Γεώργιος, βάλθηκαν να εξοντώσουν τον Καποδίστρια και οργάνωσαν την δολοφονία του.
Του επετέθησαν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου (27 Σεπτεμβρίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο ) 1831 στις 6 το πρωΐ, την ώρα κατά την οποία επήγαινε να εκκλησιασθεί στον Ιερό Ναό τού Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο. Ο ένας τον πυροβόλησε με πιστόλα και ο άλλος βύθισε στην κοιλιά του ένα μαχαίρι. Ο Κυβερνήτης έπεσε νεκρός. Τον έναν δολοφόνο τον εσκότωσαν επί τόπου, οι ακόλουθοι του Καποδίστρια. Ο άλλος συνελήφθη, δικάσθηκε, καταδικάσθηκε και τουφεκίσθηκε.
Η σορός του Καποδίστρια ενταφιάσθηκε στην πατρίδα του,την Κέρκυρα. Δύο μαρμάρινοι ανδριάντες του, ο ένας στο Ναύπλιο και ο άλλος στην Αθήνα , μπροστά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών , τιμούν την μνήμη του.