14 Οκτ 2009

Από 0,52 – 0,55 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης


Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων, του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος και των Μεταποιητών Πετρελαίου Θέρμανσης είχε αργά το απόγευμα της Τρίτης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ενόψει της έναρξης διανομής του πετρελαίου θέρμανσης από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης κ. Μασαλής ανέφερε οτι η τιμή που θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης από την Πέμπτη θα διαμορφώνεται μεταξύ 0,52 και 0,55 λεπτά το λίτρο.

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είναι καλύτερες από πέρυσι. Ζήτησε ωστόσο αυτοσυγκράτηση στα περιθώρια κέρδους των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς όπως είπε, "φέτος θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τα νοικοκυριά".

Παράλληλα τόνισε ότι το υπουργείο θα παρακολουθεί καθημερινά τόσο την πορεία των τιμών, όσο και την ομαλή λειτουργία της αγοράς υγρών καυσίμων.

Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) εκτιμά ότι η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης σε οποιαδήποτε τιμή άνω του 0,52 ευρώ το λίτρο είναι αισχροκέρδεια.

"Πέρυσι τέτοια εποχή, δηλ. στα μέσα Οκτωβρίου 2008, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα Ελληνικά Διυλιστήρια ήταν 480 και πλέον ευρώ ο τόνος (0,48 το λίτρο) και την ίδια εποχή (μέσα Οκτωβρίου 2008) οι εμπορικές εταιρείες πωλούσαν και παρέδιδαν στον καταναλωτή το πετρέλαιο θέρμανσης προς 680 ευρώ τον τόνο (0,68 το λίτρο). Δηλαδή με προσαύξηση τιμής στο εμπόριο της τάξης του 40%, ενώ φέτος η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα ΕΛΠΕ είναι 355 ευρώ ο τόνος (0,35 το λίτρο)", σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΙΝΚΑ.