16 Οκτ 2009

Ανατροπές στη φορολογία. Ποιο είναι το πακέτο μέτρων

1. Αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα). Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χθες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων λέγοντας «θα δούμε τι θα κάνουμε με τους έμμεσους φόρους» αποκλείοντας ωστόσο την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τους οποίους όπως είπε «δεν υπάρχει καμία πρόθεση αύξησης τους».

2. Εφαρμογή νέας ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας. Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2010, ανατρέπεται η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. που προέβλεπε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για φυσικά και νομικά πρόσωπα από το 25% στο 24% το 2010.

3.Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων.

4.Περικοπές φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων δαπανών από τα εισοδήματα των φορολογουμένων.

5. Λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων.

6. Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων.

7. Κατάργηση του ΕΤΑΚ και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αναμόρφωση του αφορολογήτου ορίου. Σημειώνεται ότι το ΕΤΑΚ του 2008 και του 2009 θα εισπραχθεί κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης του ΕΤΑΚ και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του 2009 για τους φορολογούμενους που δεν είχαν αλλαγές στην οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση.

8.Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής.

9.Έλεγχο και φορολόγηση των συναλλαγών των εξωχώριων εταιριών.

10.Εφαρμογή ενός νέου αυστηρότερου πλαισίου φορολογικών ελέγχων με την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες».

11. Νέο σύστημα φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, προβλέπεται η φορολόγηση της υπεραξίας που πραγματοποιείται από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών.

12. Υπό επανεξέταση τελεί το καθεστώς φορολόγησης των λαχείων και τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑ