27 Οκτ 2009

Σύνταξη σε 3 μήνες από το 2010

Πιο ανταποδοτικές συντάξεις (κύριες και επικουρικές) στους διαδοχικά ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτούνται από το 2010 και μετά και διοικητικές παρεμβάσεις στα Ταμεία ώστε οι συντάξεις να απονέμονται μέσα σε 3 μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, προανήγγειλαν χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης.

«Ο νέος νόμος για τη διαδοχική ασφάλιση θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2010 και με διοικητικές παρεμβάσεις, που επίσης θα αποφασιστούν, οι συντάξεις θα απονέμονται εντός τριών μηνών μέχρι το τέλος του 2010, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός της χώρας», δήλωσε ο Α. Λοβέρδος μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διαδοχική ασφάλιση που έγινε με τη συμμετοχή και άλλων στελεχών, όπως του προέδρου των εργαζομένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Β. Κόκκαλη και του προέδρου του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης και επιστημονικού συνεργάτη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Γ. Ρωμανιά.

Δίμηνη διαβούλευση
Ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη Δεκεμβρίου». Υστερα δηλαδή από την ολοκλήρωση ενός δίμηνου διαλόγου που θα γίνει στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής για τη διαδοχική ασφάλιση στην οποία θα συμμετέχει και ο δικηγόρος Δ. Μπούρλος (πρώην πρόεδρος της Επιτροπής την οποία είχε συγκροτήσει η προηγούμενη κυβέρνηση).

«Θα υπάρξουν βελτιώσεις έτσι ώστε να απονέμεται η σύνταξη νωρίτερα και ταυτόχρονα να υπολογίζεται αναλογικά, ανταποδοτικά και να μην υπάρχει η αδικία που υπάρχει σήμερα» συμπλήρωσε ο Γ. Κουτρουμάνης.

Εναλλακτικά σενάρια
Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι «οι βελτιώσεις που θα προτείνονται, θα κοστολογούνται» ενώ «θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια». Και αυτό, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να μην προκύψει υψηλό δημοσιονομικό κόστος είτε για την επίσπευση του χρόνου έκδοσης των συντάξεων (π.χ. με την ενεργοποίηση του δελτίου διαδοχικής ασφάλισης έως ότου μηχανογραφηθούν πλήρως και διασυνδεθούν ηλεκτρονικά τα ταμεία) είτε για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (το κόστος των αλλαγών, με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Μπούρλου, θα φθάσει, σε βάθος 15ετίας, τα 252,3 εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει τα ταμεία).

Διάλογος για τον φορέα απονομής της σύνταξης
Με τους φορείς θα συζητηθεί ο χρόνος εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων

Στο τραπέζι του δίμηνου διαλόγου θα τεθούν, μεταξύ άλλων:

Η επιλογή του ασφαλιστικού φορέα που θα απονέμει τη σύνταξη, αν δηλ. θα είναι αυτός στον οποίο πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας (όπως προτείνει το πόρισμα Μπούρλου) ή ο τελευταίος.

Η ενιαία εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη και η αναζήτηση λύσεων για τις συντάξεις σε περιπτώσεις αναπηρίας ή θανάτου.

Ο χρόνος εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων (ο υπουργός είπε χθες ότι θα «καλυφθούν» και όσοι θα βγαίνουν στη σύνταξη όταν θα ψηφίζεται ο νέος νόμος).

Αν θα αλλάξει ή όχι το ειδικό καθεστώς που ισχύει για βουλευτές (έχουν δικαίωμα μεταφοράς χρόνου υπηρεσίας από το δημόσιο σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και αντίστροφα όπως και παράλληλης ασφάλισής τους στο ΙΚΑ και σε άλλα Ταμεία), συνδικαλιστές (η επικουρική σύνταξη που εισπράττουν δεν μεταφέρεται σε άλλο επικουρικό ταμείο) και για τους διοικητές και υποδιοικητές τραπεζών (ασφαλίζονται στα οικεία ταμεία του προσωπικού των τραπεζών).


Πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑ