25 Οκτ 2009

Πώς είναι η ζωή στο Μαξίμου


Προς το παρόν ο Πρωθυπουργός «μένει Μαξίμου», και ίσως παραμείνει εκεί για αρκετά χρόνια ακόμη, επιχειρώντας να εργασθεί στο υπάρχον κτίριο, όσο άβολο και μη λειτουργικό είναι. Από τις 9 κάθε πρωί βρίσκεται στο Μαξίμου και όταν πρωτοεγκαταστάθηκε σε αυτό διαπίστωσε αμέσως, λένε οι συνεργάτες του, σε ποια κατάσταση το παρέλαβε. Τηλεφωνικό κέντρο εν πλήρη λειτουργία λέγεται ότι τις πρώτες ημέρες τουλάχιστον δεν υπήρχε, ο κ. Παπανδρέου αναγκαζόταν να επικοινωνεί με τους συνεργάτες του στα διπλανά γραφεία με το... κινητό του τηλέφωνο. Σύνδεση Ιnternet επίσης τις πρώτες ημέρες δεν υπήρχε και κλήθηκε επειγόντως το κλιμάκιο του ΟΤΕ και ο τεχνικός κ. Μ. Καγιαμπάκης να αποκαταστήσει τις τηλεφωνικές γραμμές καθώς και το Διαδίκτυο. Το φαξ διαλυμένο, σε ορισμένα γραφεία δεν λειτουργούσε καθόλου, δεν ήξεραν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού τι ακριβώς παρέλαβαν.

Ισως να μην είναι υπερβολή ότι οι συνεργάτες επιμένουν να λένε ότι για να ολοκληρωθεί η παραλαβή δεν θα πρέπει να μένει σε εκκρεμότητα η απογραφή στο κτίριο. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που αναμένεται να συσταθεί ειδική επιτροπή καταγραφής πινάκων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του Μεγάρου. Πρόθεση είναι να υπάρξει πρωτόκολλο παράδοσης- παραλαβής των «πάγιων αντικειμένων» του Μαξίμου.

«Μπουκάλιακάθε είδους, πλην αυτών με εμφιαλωμένο νερό» απαγορεύονται αυστηρά να κυκλοφορούν στο Μέγαρο. Η ίδια δηλαδή οδηγία που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, όπου απαγορεύεται διά ροπάλου η χρήση οινοπνευματωδών. Οπως απαγορεύονται και τα κάθε λογής «ντελίβερι», τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και λόγους αισθητικής. Εστιατόριο που κάποτε λειτουργούσε επί ΑνδρέαΠαπανδρέου και Κ. Σημίτηδεν υπάρχει, παρά μόνο ένα μικρό κυλικείο, το οποίο πουλούσε επί προηγούμενης κυβέρνησης νερό μισού λίτρου στην τιμή του 0,25 ευρώ, τοστ ανάμεικτο στην τιμή των 0,75 ευρώ, σαλάτες, πορτοκαλάδες και καφέδες όλων των ειδών. Οι καφέδες ήταν δωρεάν. Σήμερα όλα τα είδη προς το παρόν διατίθενται δωρεάν. Ο Πρωθυπουργός, γνωστός λάτρης του τσαγιού, λέγεται ότι διαθέτει για το γραφείο του διάφορες ποικιλίες τσαγιού.

Στο υπόγειο, εκεί όπου παλιά βρισκόταν η κουζίνα (και παλαιότερα τα πλυντήρια, τα σιδερωτήρια, η γενική αποθήκη και το γραφείο του διαχειριστή της οικίας του Δημητρίου Μαξίμου) , εκεί όπου τα τελευταία χρόνια στεγαζόταν το λεγόμενο Τhink Τank του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στεγάζεται τώρα το γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή και των συνεργατών του. Εκεί βρίσκεται και η Φρουρά του Μεγάρου, υπό τον κ. Π. Αντωνόπουλο, μειωμένη αισθητά από τον προηγούμενο ένοικό του, αφού ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να μειωθεί η προσωπική του φρουρά κατά 50%. Στο ισόγειο βρίσκεται το γραφείο του Πρωθυπουργού και το γραφείο της ιδιαιτέρας του γραμματέως κυρίας Μαίρης Μακρυδάκη. Η πρώην τραπεζαρία μετατράπηκε σε αίθουσα συνεδριάσεων των άτυπων υπουργικών συμβουλίων που ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σχεδόν κάθε νύκτα όταν βρίσκεται στην Αθήνα. Στο ισόγειο επίσης, εκεί όπου βρισκόταν μέχρι πρότινος το γραφείο του κ. Ι. Αγγέλου , βρίσκεται σήμερα το γραφείο του κ. Κ. Θέου , πρωθυπουργικού συμβούλου για θέματα Σχεδιασμού και Στρατηγικής. Στον πρώτο όροφο (πρώην διαμορφωμένο γραφείο των κκ. Θ. Ρουσόπουλου και Ευ. Αντώναρου ) έχει εγκατασταθεί ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ καθηγητής κ. Χ. Παμπούκης με το επιτελείο του, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Ν. Αθανασάκης και ο κ. Χ.Τζουτζουράκης, υπεύθυνος για θέματα Διοίκησης και Οργάνωσης. Το κτίριο αποτελείται από τρία συνολικά επίπεδα και η κεντρική του είσοδος βρίσκεται στην οδό Ηρώδου Αττικού.

Στο ισόγειο, δίπλα από τη σκάλα, βρίσκεται ο έλεγχος παρακολούθησης με υπερσύγχρονες οθόνες LCD των 12 συνολικών εξωτερικών καμερών ασφαλείας. Το τηλεφωνικό κέντρο στο υπόγειο στεγάζει τις εγκαταστάσεις οπτικών ινών που παρέχουν απευθείας τηλεοπτικές συνδέσεις. Το πρωθυπουργικό γραφείο διαθέτει τρεις τηλεφωνικές συσκευές, μία συμβατική κωδικοποιημένη, ένα εικονοτηλέφωνο και ένα μαύρο (το πρώην πορτοκαλί) τριψήφιο με το οποίο ο Πρωθυπουργός μπορεί χωρίς την παρέμβαση κανενός να επικοινωνήσει με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον Αρχιεπίσκοπο και βεβαίως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ