13 Απρ 2010

«Αυθημερόν» η ίδρυση νέων επιχειρήσεων

MEΣA σε μία ημέρα έναντι των 38 που απαιτούνται σήμερα θα ιδρύονται πλέον νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων που προετοιμάζει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί την Πέμπτη στο Yπουργικό Συμβούλιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η πρώτη από τις θεσμικές παρεμβάσεις που προετοιμάζει η κ. Κατσέλη για τη μείωση της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις, καθώς όπως έχει ήδη δηλώσει θα ακολουθήσει και δεύτερο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Yπουργείου Οικονομίας, κεντρικό ρόλο θα έχει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), το οποίο θα εδρεύει στα κατά τόπους επιμελητήρια, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως one-stop-shop για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και για τις νέες επενδύσεις. Eτσι για την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων (Ο.Ε. Ε.Ε.) οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στα ΚΕΠ, ενώ για τις μεγαλύτερες (Α.Ε. και ΕΠΕ) η ίδρυση θα γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη η οποία θα κατατίθεται εν συνεχεία στο ΓΕΜΗ, μέσω του οποίου θα ενημερώνεται και πάλι ηλεκτρονικά η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος είναι ή όλη διαδικασία ενημέρωσης των διάφορων υπηρεσιών, από το ΚΕΠ ή τον συμβολαιογράφο και μετά να γίνεται ηλεκτρονικά, προκειμένου ο υποψήφιος επιχειρηματίας να μην χάνει χρόνο και χρήμα επισκεπτόμενος τις διάφορες υπηρεσίες.

Εξάλλου σε ό,τι αφορά το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, οι βασικές αρχές του θα παρουσιαστούν στο Yπουργικό Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο. Πάντως εντός του Απριλίου αναμένεται να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Yπουργείου Οικονομίας και των Περιφερειών για την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.