18 Απρ 2010

Ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα

Η Πορτογαλία δημοπράτησε χθες ομόλογα με μέση απόδοση για τα δεκαετή στο 4,34%.Σε αντιδιαστολή, χθες επίσης, το spread των Ελληνικών δεκαετών τίτλων στη δευτερογενή αγορά κινήθηκε προς την περιοχή των 400 μονάδων βάσης, πράγμα που σημαίνει ότι η απόδοση τους ξεπερνά το 7%. Σε πολλές περιπτώσεις οι σχολιαστές ανέφεραν πώς η Πορτογαλία θα αποτελούσε τον επόμενο στόχο των αγορών, μετά την Ελλάδα.

Η πραγματικότητα λοιπόν τους διαψεύδει κατηγορηματικά, όπως διαψεύδει και όσους προέβλεπαν ότι το «Ελληνικό πρόβλημα», θα μεταφερόταν και στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ίσως η παράταση της ελληνικής αβεβαιότητας, να έχει δώσει τον καιρό στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τους άλλους υποτιθέμενους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές διορθωτικές κινήσεις.

Τώρα, πάντως, οι τρεις αυτές χώρες χρηματοδοτούν κανονικά τις δανειακές τους ανάγκες από τις αγορές κεφαλαίου με ιδιαίτερα χαμηλό spread.

Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει και ένα ακόμη μύθο, που δεν είναι άλλος από την υπόθεση πώς η ελληνική «ασθένεια» θα απειλούσε συνολικά την Ευρωζώνη. Η πραγματικότητα ωστόσο λέει, ότι είμαστε μόνοι μας.

Σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δεδομένα πρέπει να είναι και η βάση από την οποία ξεκινά κάθε σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Όλα αυτά περί υποχρέωσης των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης να βοηθήσουν την Ελλάδα... «που έκανε μεν βλακείες αλλά θα γίνει καλό παιδί», αποτελούν εθνική κάθεξη που μας ταλαιπωρεί παραδοσιακά και σε πολλά επίπεδα.

Διότι ακόμα και στην περίπτωση που ο «μηχανισμός της Ε.Ε.» για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου λειτουργούσε με τον καλύτερο τρόπο, δεν θα πρόκειται παρά για δανειακό χρήμα, με μικρή μάλιστα διαφορά επιτοκίου από το αγοραίο και με μικρό χρονικό ορίζοντα εξόφλησης.

Και όλα αυτά χωρίς να συζητάμε και πιθανές άλλου είδους πιέσεις, από εκείνους που θα δώσουν τα πολλά, δηλαδή τους Γερμανούς και τους Γάλλους.

Τα πράγματα λοιπόν ξεκαθαρίζουν, με την Ελλάδα να υποχρεώνεται να αναζητήσει λύσεις βασιζόμενη σχεδόν αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις. Το ξένο περίστροφο και οι σφαίρες δεν αλλάζουν και πολύ τα δεδομένα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ