19 Απρ 2010

FT: Η πτώχευση της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη

«Η διάσωση της Ελλάδας απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάλυσή του για τους Financial Times ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας, Βόλφγκανγκ Μίνχαου και κάνει την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Αναφορικά με τον εκτροχιασμό των spread, ακόμα και μετά τη συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας, ο αναλυτής των FT, υποστηρίζει πως «οι οικονομικές αγορές έχουν καταλάβει ότι με ή χωρίς διάσωση, η Ελλάδα έχει στην ουσία χρεοκοπήσει» και λέει πως για να καλυφθεί το τρέχον χρέος και οι τόκοι της χώρας, η Ελλάδα χρειάζεται να βρει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια, συνολικό ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με το 100% του ΑΕΠ της χώρας.

Ως λύση για να αποφευχθεί η η χρεοκοπία της Ελλάδας, ο Μίνχαου βλέπει τη σταθεροποίηση του χρέους, πράγμα που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να γίνει μετά από ένα πολυετές σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν το ρυθμό ανάπτυξης. «Το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση είναι μεν φιλόδοξο, αλλά όχι πολύ αξιόπιστο, διότι βασίζεται πολύ στην αύξηση των φόρων, χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ο αναλυτής της εφημερίδας.

Τέλος, ο αναλυτής Μίνχαου αναφέρεται στην ανάμειξη του ΔΝΤ και επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί σε ακόμα σκληρότερα μέτρα, καθώς έχει παρέλθει σε κατάσταση μη επιστροφής και η μόνη λύση είναι η όσο το δυνατόν σωστότερη διαχείριση της κρίσης.