2 Ιουλ 2011

Γκίντο Βεστερβέλε: Oύτε κατά διάνοια η Ελλάδα εκτός ευρώ

Κατηγορηματικός είναι ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε: «Χωρίς Ελλάδα Ευρώπη δεν γίνεται» είπε σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Βεστερβέλε, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «ένα από τα λίκνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού», ξεκαθαρίζοντας ότι «η ενωμένη ήπειρος μας είναι αδιανόητη χωρίς τη χώρα σας».

Χαρακτηρίζοντας «θετική» την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση «να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας. Αλλά τώρα, που ξεπεράσαμε το βουνό, αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας. Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Και αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Σχολιάζοντας την κρίση στην Ελλάδα και το πόσο αυτή έχει επηρεάσει την Ευρώπη, ήταν για ακόμα μια φορά κατηγορηματικός: «Αυτός που διέρχεται σήμερα κρίση δεν είναι το ευρώ, ούτε η Ευρώπη, αλλά η πολιτική των χρεών ορισμένων χωρών-μελών. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική. Και αυτό πρέπει να γίνει με σύνεση. Δεν μπορεί να καταπολεμήσει κανείς το χρέος με νέα χρέη, αλλά μόνο με δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις. Ένα νόμισμα είναι τόσο ισχυρό όσο και οι οικονομίες των χωρών οι οποίες το εκδίδουν».

Μιλώντας για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, δηλώνει πως δέχεται το δικαίωμα της αντίθετης άποψης, προειδοποιεί ωστόσο για τους κινδύνους που θα προκύψουν από τυχόν απόρριψη των μεταρρυθμίσεων.

Όσο για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; το απορρίπτει κατευθείαν: «Μα τι λέτε; Πώς θα μπορούσα να μη θέλω στην Ευρώπη μια από τις κοιτίδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού; Ούτε κατά διάνοια», δηλώνει χαρακτηριστικα.