26 Αυγ 2008

«Λυπητερή» με 7 νέους φόρους

Οι επτά φόροι που αναμένεται να πλήξουν όλους τους φορολογουμένους για να περιοριστεί η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, είναι οι ακόλουθοι:

1. Η ΜΕΙΩΣΗ του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σήμερα το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι 10.500 ευρώ. Θεωρείται πιθανό ότι το νέο όριο θα μειωθεί στα επίπεδα των 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα προκύψει πρόσθετος φόρος από 300 έως 675 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Το υπουργείο Οικονομίας επικαλείται ότι μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα μικρότερο από το όριο των 10.500 ευρώ και πως έτσι πολλοί παραμένουν αφορολόγητοι παρ΄ ότι έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ωστόσο, με το μέτρο αυτό αναμένεται να πληγούν επαγγελματίες που πράγματι έχουν εισοδήματα μικρότερα από 10.500 ευρώ, ενώ η επιβάρυνση για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με αυτήν που επιβάλλεται για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

2.Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από όλους τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας. Τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του φόρου αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται στους φορολογουμένους από τις αρχές Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση από τον νέο αυτό φόρο σκοπεύει να βάλει στα ταμεία του κράτους 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο φόρος ανέρχεται σε 0,1% της αντικειμενικής αξίας με ελάχιστο ποσό το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό. Πρόκειται για φόρο που υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

3.Η ΑΥΞΗΣΗ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 3%. Η αύξηση αυτή παρ΄ ότι προγραμματιζόταν για την 1/1/2009 στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας με την κοινοτική νομοθεσία, δεν αποκλείεται να επιβληθεί άμεσα για εισπρακτικούς λόγους.

4.Η ΑΥΞΗΣΗ του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα που σχεδιάζεται να ανακοινωθεί και να τεθεί σε ισχύ άμεσα.

5.Η ΑΥΞΗΣΗ της φορολογίας στα ποτά.

6.Η ΕΠΙΒΟΛΗ πρόσθετου φόρου 10% στα μερίσματα από μετοχές. Σημειώνεται ότι σήμερα τα μερίσματα φορολογούνται ήδη με ποσοστό 25% που παρακρατείται στην πηγή. Με τον νέο φόρο θα φορολογούνται συνολικά με 35%.

7.Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ των stock options που λαμβάνουν με τη μορφή μπόνους τα στελέχη των επιχειρήσεων. Το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα και το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ένταξη των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στον προϋπολογισμό, καθώς και μέτρα εποπτείας των οικονομικών σε δήμους, πανεπιστήμια και νοσοκομεία.

Πηγή: ΤΑΝΕΑ