9 Αυγ 2008

Η πολιτική της ντροπής

Η φορολογική επιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής, την αδυναμία εξυγίανσης του δημόσιου τομέα αλλά και την έλλειψη φαντασίας του οικονομικού επιτελείου. Οπως πάντα, οι μισθωτοί, οι καταναλωτές, τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα θα τροφοδοτήσουν με φόρους το δημόσιο ταμείο για να συνεχιστούν οι σπατάλες της ανίκανης δημόσιας διοίκησης.

Υποτίθεται ότι ο κ. Αλογοσκούφης θα περιόριζε τις σπατάλες του Δημοσίου. Δέκα δισ. ευρώ τον χρόνο έλεγε ότι θα εξοικονομήσει από τη μείωση της γραφειοκρατίας και της σπατάλης. Τίποτα δεν εξοικονόμησε. Αύξησε τις δημόσιες δαπάνες. Ελεγε ότι θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και ταυτόχρονα θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή βασιλεύει και θεριεύει και τα δημόσια ταμεία είναι άδεια. Ελεγε ότι θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η γενιά των 700 ευρώ, υπερχρεωμένη από τα καταναλωτικά, τις κάρτες και τα στεγαστικά δάνεια, μαστίζεται τώρα από την ακρίβεια που προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις αλλά και οι εγχώριοι κερδοσκόποι που δρουν ανενόχλητοι, παρά τις φραστικές απειλές των αρμόδιων υπουργών.

Η οικονομία της χώρας πάει φούντο και το μόνο που μας σώζει είναι ότι διαθέτουμε ένα ισχυρό νόμισμα που μας επιτρέπει να εισάγουμε για να καταναλώνουμε. Η ελληνική οικονομία θα είχε καταρρεύσει πλήρως χωρίς το ευρώ και οι Ελληνες θα είχαν πεινάσει με τη δραχμή, η οποία σήμερα δεν θα είχε καμία αξία από τις συνεχείς υποτιμήσεις. Ως σήμερα έχουμε σταθεί πολύ τυχεροί. Πιο τυχεροί από τους άλλους Ευρωπαίους και μάλιστα επιβιώνουμε εις βάρος τους. Η Ελλάδα δεν εξάγει, οπότε δεν ενοχλείται από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, όπως ενοχλoύνται η Γερμανία και η Γαλλία, που βλέπουν τις εξαγωγές τους να πλήττονται. Εισάγει, άρα το ισχυρό ευρώ μας ευνοεί ως εισαγωγείς. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη να δανείζεται διότι δεν παράγει. Παράγουν λοιπόν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι και δανείζουν σε εμάς. Προκειμένου να λειτουργούν οι οικονομίες τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλό το επιτόκιο του ευρώ. Ετσι εμείς, οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, δανειζόμαστε με τα χαμηλά ευρωπαϊκά επιτόκια. Φανταστείτε, αν το επιτόκιο του ευρώ δεν ήταν ενιαίο, πόσο υψηλό θα έπρεπε να είναι το επιτόκιο του ελληνικού ευρώ, αφού η ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά ελλειμματική.

Ακόμη και υπό αυτή την αναίτια εύνοια της τύχης η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να συμμαζέψει στοιχειωδώς την ελληνική οικονομία. Δεν κατάφερε να περιορίσει τις σπατάλες, να πιάσει τους φοροφυγάδες, να προσελκύσει επενδύσεις και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα. Και στρέφεται ξανά εις βάρος του μισθωτού, του ζορισμένου καταναλωτή και του ακινήτου. Αν μη τι άλλο, είναι ντροπή τόσες προσδοκίες που είχαν ενσωματωθεί σε τόσο νέους πολιτικούς όπως ο Καραμανλής και ο Αλογοσκούφης να πάνε χαμένες. Είναι ντροπή που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι μια παλιομοδίτικη φοροεπιδρομή στις τσέπες των πολιτών.

Tου Γρηγόρη Νικολόπουλου από το ΒΗΜΑ