8 Αυγ 2008

Κομουνισμός και ναζισμός

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία επιτέθηκε στον πρόεδρο Μπους για την διακήρυξη που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ήταν αφιερωμένη στα αιχμάλωτα κράτη (20-26 Ιουλίου), η οποία έχει στόχο την πληροφόρηση του κόσμου για τις χώρες που ζουν υπό το καθεστώς αυταρχικών και κομουνιστικών καθεστώτων.

Συγκεκριμένα, ο Μπους δήλωσε ότι στον 20ό αιώνα η αχρειότητα του σοβιετικού κομουνισμού και του φασισμού των Ναζί νικήθηκε και η ελευθερία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, καθώς νέες δημοκρατίες αναδύθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας διαμαρτυρήθηκε ότι ο χαρακτηρισμός του ναζισμού και του σοβιετικού κομουνισμού, ως των μοναδικών καθεστώτων αχρειότητας, προσβάλλει τους βετεράνους της Ρωσίας και των συμμαχικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα δύο αυτά καθεστώτα δεν μπορούν να συγκριθούν, καθώς δεν έχουν ούτε την ίδια πηγή έμπνευσης ούτε τους ίδιους στόχους.

Στην πραγματικότητα, όμως, η δήλωση του Μπους ήταν ορθή: Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ της Γερμανίας του Χίτλερ και της Ρωσίας του Στάλιν. Όταν το 1939 άρχισε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι. Δηλαδή, ο Στάλιν και ο Χίτλερ προώθησαν από κοινού την κήρυξη του πολέμου.

Στη συνέχεια, ένα μυστικό πρωτόκολλο, που είχε συμπεριληφθεί μαζί με μία συνθήκη ανάμεσα στα δύο κράτη, τοποθετούσε τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία υπό την σφαίρα επιρροής είτε του Χίτλερ είτε του Στάλιν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία από τον Βορρά και η Ρωσία από την Ανατολή. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Επειτα από δύο μήνες η Σοβιετική Ενωση επιτέθηκε στη Φινλανδία και ύστερα στη Δανία και στη Νορβηγία.

Ακολούθησε η εισβολή στη Γαλλία το Μάιο του 1940, η οποία συνοδεύτηκε με την προσάρτηση της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας από το Στάλιν. Ολη αυτή την περίοδο, ο Στάλιν ήταν ο πιο πιστός σύμμαχος του Χίτλερ.

Οταν όμως έφτασε η ώρα που έπρεπε να χωρίσουν τον κόσμο, τότε οι δύο ηγέτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν. Τον Ιούνιο του 1941, ο Χίτλερ εισβάλλει στην Σοβιετική Ενωση. Η Δύση κατάφερε να διασωθεί από το ναζισμό, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη παρέμεινε υπό τον έλεγχο του κομουνιστικού καθεστώτος μέχρι το 1991, με την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας.

Επομένως και τα δύο καθεστώτα τάχθηκαν κατά των ελεύθερων πολιτισμών και κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΜΑΡΤ ΛΑΑΡ, πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας (από την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)