5 Σεπ 2008

Νέα επιβάρυνση για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων λόγω... ασανσέρ

NEA βάρη για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες καθώς καλούνται να πληρώσουν εντός του 2008 δαπάνη της τάξης των 5.000 έως 18.000 ευρώ για τον έλεγχο ασφαλείας και την επισκευή των ανελκυστήρων σύμφωνα με τις απαιτήσεις Kοινής Yπουργικής Aπόφασης του 2005, κατόπιν κοινοτικής οδηγίας. Το συνολικό κόστος για τον έλεγχο και την προσαρμογή, στις απαιτήσεις της υπουργικής απόφασης, των ασανσέρ σε όλα τα κτίρια όλης της χώρας υπολογίζεται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Η προθεσμία λήγει στο τέλος του 2008 για τα ασανσέρ που έχουν εγκατασταθεί πριν από 30 χρόνια ενώ έως το 2010 θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί στους κανόνες ασφαλείας και νομιμότητας όλοι οι ανελκυστήρες της χώρας.

Υπεύθυνες για τον έλεγχο των ανελκυστήρων είναι 12 διαπιστευμένες εταιρίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίες μετά από πρόσκληση του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή του κτιρίου ελέγχουν την εγκατάσταση του ανελκυστήρα και προτείνουν τις απαραίτητες αλλαγές που ορίζονται απο τις υπουργικές αποφάσεις.

Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα περίπου 400.000 ασανσέρ, εκ των οποίων τα 10.000 βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (νοσοκομεία, υπουργεία, υπηρεσίες κ.λπ.).

Πηγή:express