27 Σεπ 2008

Συμφέροντα θανάτου


Τα κεφαλάκια τους, γυμνά. Ολα ίδια. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις εάν είναι κορίτσια ή αγόρια. Με το ίδιο χρώμα στο δέρμα και το ίδιο δηλητήριο στις φλέβες. Ενα δηλητήριο που γι' αυτά είναι όπλο για να νικήσουν. Να νικήσουν τη λέξη που φοβόμαστε να ξεστομίσουμε. Τον καρκίνο.

Aυτά τα παιδιά έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας. Αυτά είναι τα μάτια που δεν έχει αντικρίσει ποτέ ο κ. Αβραμόπουλος. Γιατί, αν το είχε κάνει, δεν θα άφηνε τη γραφειοκρατία ή τα συμφέροντα των εταιρειών να καθυστερούν την προμήθεια ενός μηχανήματος που θα έσωζε τη ζωή τους.

Τι να πουν όλοι αυτοί οι ανάλγητοι «αρμόδιοι» σε μια μάνα που ο 3χρονος μοναχογιός της χρειάζεται ακτινοβολία και αναγκάζεται να τον βάλει σε μηχάνημα που προορίζεται για ενήλικες και ή θα του δημιουργήσει παρενέργειες ή δεν θα είναι αποτελεσματικό; Αν μια οφ σορ εταιρεία ή το ενδεχόμενο της όποιας «λαμογιάς» έκαναν υπουργούς να παραιτηθούν, στην προκειμένη περίπτωση αυτοί που ευθύνονται θα έπρεπε τουλάχιστον να καρατομηθούν...

Σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την υπόσχεση ότι θα εξοπλιστεί το νοσοκομείο Παίδων «Α. Κυριακού» με το ειδικό μηχάνημα ακτινοθεραπείας για παιδιά. Ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, οι προδιαγραφές αλλάζουν και ξαναλλάζουν με αδιαφανείς διαδικασίες στον βωμό του κέρδους.

Λαμογιές λοιπόν, αλλά όχι για όπλα και προμήθειες της Siemens. Λαμογιές στις πλάτες μικρών παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Εν τω μεταξύ τα πάσχοντα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν ακτινοθεραπεία σε μηχανήματα ενηλίκων, τα οποία δεν διαθέτουν τα ειδικά ακινητοποιητικά συστήματα και δεν είναι τόσο γρήγορα. Στο μηχάνημα για παιδιά απαιτούνται 5-10 λεπτά θεραπείας, ενώ στων ενηλίκων 30-50.

Τώρα πώς είναι δυνατόν να κρατήσεις ακίνητο ένα μικρό κορμάκι για τόση ώρα, αυτό το ξέρουν οι γονείς και οι ακτινοθεραπευτές που μόνο ήρωες μπορεί να τους χαρακτηρίσει κανείς. Η λύση της αναισθησίας δεν είναι η καταλληλότερη, αφού δεν είναι δυνατόν να ναρκώνεται κάθε μέρα ένα παιδί, χωρίς να του δημιουργηθούν περαιτέρω βλάβες. Αποτέλεσμα; Οι θεραπείες δεν γίνονται όσο συχνά χρειάζεται και ενδέχεται να είναι ανεπαρκείς...

Ταυτόχρονα η ακτινοθεραπεία, όταν δίνεται κατά την παιδική ηλικία, είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες δεδομένου ότι χορηγείται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και εξέλιξης των ιστών και των οργάνων και η τοξικότητα αυτή μπορεί να εμφανιστεί πολλά χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας. Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη όμως βελτίωσε τα μηχανήματα αυτά και επιτρέπει σήμερα στους γιατρούς να θεραπεύουν τα παιδιά με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Τα καινούρια ακτινοθεραπευτικά για παιδιά έχουν σύστημα πλήρους ακινητοποίησης, ενώ ταυτοχρόνως χορηγούν στον μικρό ασθενή μια δόση «μέθης». Αν το παιδί ακτινοβοληθεί σωστά μέσω της τελευταίας τεχνολογίας, δεν θα κάνει δεύτερο καρκίνο ή νοητική υστέρηση. Η ακτινοβόληση με τις νέες τεχνικές επικεντρώνεται μόνο στον όγκο και η είσοδος της ακτινοβολίας γίνεται κυκλικά και όχι από ένα σημείο. Ετσι δεν καταστρέφονται οι υγιείς ιστοί. Για ένα παιδί, του οποίου οι ιστοί του εξελίσσονται, αυτό είναι άκρως σημαντικό.

Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι τα λεφτά για την αγορά του μηχανήματος υπάρχουν. Το 75% των 7 εκατομμυρίων ευρώ, που στοιχίζει, καλύπτονται από την Ε.Ε., ενώ το υπόλοιπο 25%, το οποίο αντιστοιχεί στο υπουργείο Υγείας, έχουν προθυμοποιηθεί να καλύψουν τα μέλη του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα». Θέμα κόστους λοιπόν δεν υπάρχει. Οχι ότι αν υπήρχε, θα ήταν δικαιολογία... Αλλωστε, ο ΟΠΑΠ έδωσε 73 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει χορηγός της Σούπερ Λίγκας για τρία χρονια. Μια απόφαση που δεν χρειάστηκε ούτε τέσσερις εβδομάδες, όχι τέσσερα χρόνια, για να υλοποιηθεί...

Στο διά ταύτα, η όλη υπόθεση φαίνεται να καθυστερεί λόγω της κόντρας μεταξύ των τριών εταιρειών που θέλουν να πάρουν την προμήθεια. Η «Ε» είχε αποκαλύψει στις 4 Απριλίου όλα τα έγγραφα -μεταξύ των οποίων και η προκήρυξη του διαγωνισμού, με προδιαγραφές που είχαν αλλάξει προς το χειρότερο και μάλιστα χειρόγραφα- αλλά ουδείς επελήφθη του θέματος.

Στη χώρα μας κάθε χρόνο 280 παιδιά εμφανίζουν καρκίνο. Από αυτά το 50% θα χρειαστεί ακτινοθεραπεία. Το υπουργείο Υγείας λοιπόν έχει καταδικάσει σε ελλιπή περίθαλψη και θεραπεία τουλάχιστον τα 140 από αυτά. Και κανείς δεν κάνει τίποτα γι' αυτό.

Τα λόγια της προέδρου της «Φλόγας», Μαρίας Τριφωνίδη, συγκλονίζουν. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Ενα μηχάνημα δεν κάνει εφέ... Θα μπει σ' ένα υπόγειο και δεν θα 'χουν να το δείχνουν. Το ότι θα σώσει ζωές παιδιών, δεν το σκέφτονται».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/09/2008