16 Σεπ 2008

Στη φορο-πρέσα οι καταθέσεις εξωτερικού

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα, που ξεκίνησε το 2006 σε συνεργασία με άλλα 24 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (και 17 συνδεδεμένα και εξαρτημένα εδάφη) και 5 τρίτες χώρες, αφορούσε τη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών Ελλήνων που εισπράττουν εισοδήματα από καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κ.λπ. από το εξωτερικό.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, είναι η επεξεργασία των στοιχείων αυτών, που ανέλαβε να κάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, στην οποία και αποστέλλονται τα στοιχεία όσων δικαιούνται τόκους από τις τράπεζες του εξωτερικού. Τα στοιχεία αυτά αφορούν ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Η ΓΓΠΣ επιχειρεί να εντοπίσει τους πραγματικούς δικαιούχους των τόκων και κατ' επέκταση των καταθέσεων που διατηρούνται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η συμφωνία που έχει γίνει βασίζεται στην κοινοτική οδηγία 2003/48/ΕΚ και αποσκοπεί στη φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις στο κράτος της κατοικίας του δικαιούχου. Δηλαδή, ο Ελληνας που εισπράττει τόκους στο εξωτερικό θα μπορεί να φορολογείται στην Ελλάδα κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης, όπως και ο κάτοικος άλλης χώρας που εισπράττει τόκους στην Ελλάδα θα φορολογείται στη χώρα του.

Στα κράτη που εφαρμόζεται το σύστημα της παρακράτησης φόρου στην πηγή, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 15% από 1.7.2005 έως 30.6.2008, 20% από 1.7.2008 έως 30.6.2011 και 35% από 1ης Ιουλίου 2011. Σημειώνεται ότι αν ο φόρος που παρακρατείται στην αλλοδαπή είναι μεγαλύτερος εκείνου που προβλέπεται στην Ελλάδα (σ.σ. με συντελεστή 10% φορολογούνται σήμερα οι τόκοι καταθέσεων), τότε επιστρέφεται η διαφορά στον καταθέτη.

Σημειώνεται ότι στο καθεστώς ανταλλαγής πληροφοριών έχουν συμπεριληφθεί ακόμα και τα κράτη: Νήσοι Γκέρνζι, Μαν και Τζέρσεϊ, Ολλανδικές Αντίλες και Αρούμπια των Κάτω Χωρών, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Μοντσεράτ, Ανγκουίλα, Νήσοι Τουρκ και Κάικος, καθώς και Νήσοι Καϊμάν.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ