29 Μαρ 2009

Χωρίς φόρο για 4 μήνες τα Ι.Χ.

Ερχεται μεγάλη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αυτοκίνητα. Η απόφαση έχει παρθεί στο υπ. Οικονομίας και η σχετική ρύθμιση θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Πρόκειται για μία ρύθμιση που θα έχει συγκεκριμένο χρόνο ισχύος, μόλις 4 μήνες, και στη συνέχεια ο Ειδικός Φόρος θα επανέλθει στα κανονικά του επίπεδα. Δεν αποκλείεται με απόφαση της τελευταίας στιγμής η ρύθμιση να προβλέπει κατάργηση του Ειδικού Φόρου για την αυστηρά περιορισμένη διάρκεια των 4 μηνών. Στόχος του υπ. Οικονομίας, όπως τόνισαν στον ETf επιτελικά στελέχη του Γ. Παπαθανασίου, είναι να δοθεί μία ανάσα στην αγορά του αυτοκινήτου, η οποία βρίσκεται σε πρωτοφανή πίεση τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα δεκάδες επιχειρήσεις, που απασχολούν εκατοντάδες υπαλλήλους, να απειλούνται με κλείσιμο. Η ρύθμιση αυτή θα διευκολύνει τις εταιρίες να προχωρήσουν σε πωλήσεις αυτοκινήτων με μειωμένες τιμές κατά το ισόποσο του 100% ή 50% του Ειδικού Φόρου.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα τονωθεί η ζήτηση, που έχει καταρρεύσει το τελευταίο διάστημα, και θα διοχετευθούν στην αγορά τα «στοκαρισμένα» καινούργια αυτοκίνητα των εταιριών εισαγωγής. Το μέτρο θα έχει περιορισμένο χρόνο εφαρμογής τους 4 μήνες για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει τη γενικευμένη χρήση του σε προηγούμενο ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το υπ. Οικονομίας στοχεύει μεν στο να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου να «απαλλαγούν» από τα στοκαρισμένα αυτοκίνητα που κατά χιλιάδες είχαν εκτελωνισθεί το 2008, αλλά δεν θέλει να δώσει χρόνο να γίνουν νέες εισαγωγές στο διάστημα αυτό, που θα επιβαρύνουν και πάλι την αγορά.

Πηγή: Ε.Τ