17 Μαρ 2009

Αγροτική Τράπεζα: Κλείνει τις στρόφιγγες στα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ


"Φωνή βοώντος" η φωνή των βιοτεχνών του ΒΕΑ ότι το πρόγραμμα δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ δεν λειτουργεί και μόνο φρούδες ελπίδες δημιουργεί σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, που στηρίζουν την επιβίωσή τους στη λήψη δανείου με επιδοτούμενο επιτόκιο για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης".
Αυτο υποστηρίζει σε ανακοίνωση του το ΒΕΑ και τονίζει ότι έκλεισαν και οι στρόφιγγες της Αγροτικής Τράπεζας η οποία δεν δέχεται από 3/3 αιτήσεις για δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ εάν οι αιτούντες δεν είναι πελάτες της (αφού ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος των δανείων αυτών μέχρι σήμερα).
Η αγορά εκπέμπει SOS και η Διοίκηση του ΒΕΑ σημειώνει εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα στα δάνεια με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ και επιδότηση επιτοκίου - με μία ξεκάθαρη κρατική παρέμβαση, -θα εξακολουθούμε να κινούμαστε στη διελκυστίνδα οι επιχειρήσεις εναγωνίως να ζητούν και οι τράπεζες να αρνούνται ενώ η Κυβέρνηση απλός θεατής θα εφησυχάζει παραπλανητικά με ημερίδες και ομιλίες Υπουργών.
Το ΒΕΑ καταγγέλλει ότι το πρόβλημα της λειτουργίας του προγράμματος δανείων ΤΕΜΠΜΕ είναι υπαρκτό σοβαρό κα άλυτο μέχρι σήμερα εξ αιτίας των Τραπεζών και τονίζει την ανάγκη για ουσιαστική βελτίωση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ ούτως ώστε να ενισχυθεί η προσβασιμότητα των επιχειρήσεων που έχουν πραγματική ανάγκη ενίσχυσης, να ενδυναμωθεί το Ταμείο με πόρους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για να υπάρχει δυνατότητα επί πλέον εγγυοδοσίας τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ και τέλος να εξαναγκαστούν οι τράπεζες να διαθέτουν δάνεια για κεφάλαια κίνησης στις ΜΜΕ μέσω προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, εφόσον κάνουν χρήση του πακέτου στήριξης ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ και κατ'Α αναλογία του μεριδίου τους στην τραπεζική αγορά.

Πηγή: express