4 Δεκ 2009

Νέου τύπου φορολογικοί έλεγχοι το 2010

Αλλαγές στο σύστημα ελέγχων της φορολογίας και επιλογή στόχων με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιστρατεύει ο υπουργός Οικονομικών, με στόχο την αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Προκειμένου να εφαρμόσει τις σαρωτικές διασταυρώσεις «πόθεν έσχες», στις οποίες βασίζεται για να κερδίσει το στοίχημα της διάσωσης των φορολογικών εσόδων, ο κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχεδιάζει ένα νέο σύστημα εντοπισμού της φοροδιαφυγής, το οποίο θα στηρίζεται στα αναλυτικά στοιχεία για τη συνολική περιουσιακή τους κατάσταση και τον τρόπο διαβίωσής τους, όπως θα καταγράφονται στο ανανεωμένο έντυπο Ε1.

Όλα τα φορολογικά και λοιπά στοιχεία των φορολογουμένων θα καταχωρούνται στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου. Θα γίνεται συγκριτική εξέταση των δηλώσεων στοιχείων ολόκληρων ομάδων και επαγγελματικών κλάδων (γιατροί, δικηγόροι, επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, εργολάβοι οικοδομών κλπ). Για παράδειγμα θα εξετάζονται:

  • Μέσοι όροι τζίρου, εσόδων, πελατών, κερδών κλπ
  • Δαπάνες για ενοίκια και εξοπλισμό
  • Αριθμός απασχολουμένων, ύψος μισθοδοσίας κλπ

Μετά από επεξεργασία και σαρωτικές διασταυρώσεις των στοιχείων που βρίσκονται στη βάση δεδομένων, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εξαπολύσει στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους, όχι με την λογική των τεκμηρίων όπως ίσχυαν, αλλά με βάση αποδεδειγμένες στατιστικές μεθόδους που ισχύουν διεθνώς, προκειμένου να εντοπιστούν ποιες ακριβώς είναι οι επαγγελματικές κατηγορίες που φοροδιαφεύγουν και να ελεγχθούν δειγματοληπτικά, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, αλλά και κατασταλτικά.

Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα σχεδιάζει να ανακοινώσει σύντομα και τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΥΠΕΕ που έγιναν σε ιατρούς του Κολωνακίου.

Ήδη σε περισσότερους από 100 ελέγχους, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε παραπάνω από τις μισές περιπτώσεις. Οι ελεγχόμενοι κλήθηκαν για εξηγήσεις στην εφορία, ενώ δόθηκε και εντολή για τη διενέργεια και τακτικού φορολογικού ελέγχου σε βάρος τους.