18 Δεκ 2009

Τουρκία: «Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσουμε ελληνικές τράπεζες;»

«Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσουμε ελληνικές τράπεζες;» Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ» που υπογράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μαφχί Εγιλμέζ.
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «η Τουρκία επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, αλλά εμφανίζεται μεταξύ των χωρών που θα νοικοκυρευτούν γρήγορα» και τονίζει ότι «η Ελλάδα επηρεάστηκε πολύ από την κρίση».

Στηριζόμενος σε στοιχεία του περιοδικού «Economist», ο Εγιλμέζ γράφει ότι «η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από την Τουρκία στον πληθωρισμό και την ανεργία και σε χειρότερη, στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, το βάρος των χρεών και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών».

Σημειώνει ότι «σε περίοδο κρίσης, ο βαθμός φερεγγυότητας της Τουρκίας ανήλθε, από το ΒΒ- στο ΒΒ+, ενώ αυτός της Ελλάδας μειώθηκε από το Α- στο ΒΒΒ+» και καταλήγει: «Είναι ωφέλιμο, οι επιχειρηματίες μας να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ακόμη και στην Ουγγαρία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Θα πρέπει να έχουμε μάθει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση όταν αυτοί αγόραζαν τις τράπεζές μας ή γίνονταν συνέταιροι.
Ίσως να έχει έλθει η ώρα η κίνηση κεφαλαίου να γίνει και λίγο από μας προς αυτούς».

Ο Μαφχί Εγιλμέζ εκτός από αρθρογράφος της «Ραντικάλ» είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τουρκικής Τράπεζας Garanti Bankasi που ανήκει στον τουρκικό όμιλο «Dogus» και τον αμερικανικό όμιλο General Electric Consumer Finance, ενώ διδάσκει το μάθημα της οικονομικής πολιτικής στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Μπιλγκί στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1997 χρημάτισε διοικητής του τουρκικού Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.