11 Δεκ 2009

Xρηματοδότηση ύψους 8 δισ. προς ΜμΕ μέσω ΤΕΜΠΜΕ

ENIΣXYΣH του κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ με 8 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από το πακέτο στήριξης των τραπεζών (είναι ο τρίτος πυλώνας από τα 28 δισ. που οι τράπεζες δεν αξιοποίησαν) και αναμόρφωση των όρων παροχής εγγυήσεων προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το λιανικό εμπόριο, ενώ εμμέσως πλην σαφώς έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και την αλλαγή του ωραρίου χαρακτηρίζοντάς τα βασικές αιτίες χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Αναφερόμενη στο ΤΕΜΠΜΕ η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε ότι έχει ήδη υποβληθεί αίτηση στην Ευρωπαϊκή Eνωση ώστε να μεταφερθούν 8 δισ. ευρώ από τα χρήματα που αρχικά δόθηκαν στις τράπεζες και δεν χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να δοθούν ως εγγυοδοτικό κεφάλαιο στο ΤΕΜΠΜΕ με παράλληλη αναμόρφωση των όρων παροχής εγγυήσεων, βάσει τιμολογίων. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε η κ. Κατσέλη, τα κεφάλαια αυτά θα φθάσουν στην αγορά και δεν θα διατεθούν σε καταθέσεις ή αποπληρωμή δανείων.

Εξάλλου η κ. Κατσέλη προανήγγειλε αλλαγή στις κατευθύνσεις διάθεσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώστε να διοχετευτούν στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και στην προώθηση του νέου προτύπου της πράσινης ανάπτυξης διότι όπως είπε, τώρα τα χρήματα πήγαιναν σε τεχνικούς συμβούλους και μελέτες.

Αναφερόμενη στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι οι αγκυλώσεις από το πολύ περιοριστικό θεσμικό πλαίσιο, που λέει τι δεν πρέπει να κάνεις, πρέπει να αλλάξουν. «Οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς, σημείωσε η υπουργός, πρέπει να εξεταστούν και να αλλάξουν με αναπτυξιακό βλέμμα που θα αυξήσει την πίτα της αγοράς για όλους αντί να γεννά περιορισμούς. Για παράδειγμα το ωράριο των καταστημάτων και η κυριακάτικη λειτουργία, όπου η πλειονότητα των φορέων είναι αντίθετη. Θέλουμε να δούμε αν υπάρχουν κέρδη για όλους και αν όχι φέτος, τα επόμενα χρόνια με φρέσκο μάτι να το δούμε το θέμα» κατέληξε.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε πέντε θέματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και συγκεκριμένα:

- Μείωση της αγοραστικής δύναμης που ξεκίνησε σταδιακά από το 2006-2007.

- Πιστωτική ασφυξία που εντάθηκε το 2008-2009.

- Οι υψηλές τιμές, λόγω της μη λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού με συνέπεια την «καρτελοποίηση» της αγοράς σε βασικούς κλάδους όπως είναι τα τρόφιμα και τα ποτά.

- Η άναρχη ανάπτυξη της αγοράς με ισχυρή παρουσία του παρεμπορίου και κανόνων ξεπερασμένων ή ιδιαίτερα ασφυκτικών ή αναποτελεσματικών.

express