22 Δεκ 2009

Έχουν σπίτι 300 τ.μ., πισίνα και παίρνουν επίδομα αλληλεγγύης

Στην τσέπη ιδιοκτητών ? μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι στο πορτοφόλι μακροχρόνια ανέργων που καθυστέρησαν μία μόλις μέρα να σφραγίσουν την κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ και χαμηλοσυνταξιούχων που υπερβαίνουν το εισοδηματικό κριτήριο για λίγα ευρώ πρόκειται να μπει το επίδομα αλληλεγγύης?

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να εντοπιστούν οι δικαιούχοι του επιδόματος ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση ενός εκάστου εντόπισε περιπτώσεις φορολογουμένων που διαμένουν σε μεγάλες κατοικίες πάνω από 300 τ.μ ή που διαθέτουν ακόμα και πισίνα.

Ωστόσο στα κριτήρια του νόμου που έχει θέσει ο νόμος δεν έχουν προβλεφτεί εξαιρέσεις για τέτοιες περιπτώσεις παρά μόνο το δηλωθέν εισόδημα και ο αριθμός των παιδιών. Έτσι και στις περιπτώσεις αυτές το επίδομα θα καταβληθεί κανονικά εφόσον ο δικαιούχος πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια.

Αυτό όμως όπως επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας δεν αποκλείει να κληθεί στη συνέχεια ο φορολογούμενος να δώσει διευκρινήσεις για το πώς κατέχει ακίνητη περιουσία που δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τα δηλούμενα εισοδήματα.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι συνήθεις ύποπτοι για φοροδιαφυγή, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αποκλειστεί από τη χορήγηση του επιδόματος ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος η διαπίστωση ότι μεταξύ των δικαιούχων του επιδόματος περιλαμβάνονται και άτομα που η διαβίωσή τους κάθε άλλο παρά εικόνα αναξιοπαθούντος υποδηλώνει προβληματίζει σοβαρά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την έκταση της φοροδιαφυγής και στο χώρο των μισθωτών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης το οποίο κυμαίνεται από 400 ευρώ έως 1.300 ευρώ ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και η δεύτερη δόση έως το τέλος Ιουνίου του 2010.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει από τις τράπεζες για τους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια, από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους, από τις Νομαρχίες για όσους δικαιούνται προνοιακών επιδομάτων, από τον ΟΑΕΔ ή άλλο φορέα για όσους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι του επιδόματος αλλά δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή φορολογικής δήλωσης λόγω χαμηλού εισοδήματος μπορούν να την υποβάλλουν εκπρόθεσμα και χωρίς κυρώσεις, μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2010, προκειμένου να λάβουν το επίδομα έως τις 31