19 Μαρ 2010

Άγριο φοροκυνηγητό σε ελεύθερους επαγγελματίες και εμπoροβιοτέχνες

Άγριο φοροκυνηγητό σε 1,1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και εμπoροβιοτέχνες εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών για να «συλλάβει» τον προκλητικό πλούτο που φοροδιαφεύγει.

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στην κοινή γνώμη αλλά ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα, οι εξαιρέσεις στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο να διορθώσει τις αρχικές διατάξεις που δημιουργούσαν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση συντηρεί τις φορολογικές ανισότητες.

«Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και στο παράλογο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή τις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου και πρόσθεσε «εισάγουμε άμεσα τον λογιστικό προσδιορισμό για όλους τους επαγγελματίες και τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος ώστε να περιορίσουμε και να ελέγξουμε φαινόμενα όπως αυτά που διατυπώνονται από δήθεν άπορους που διαθέτουν και συντηρούν αυτοκίνητα, βίλες κότερα, πισίνες κλπ».

Να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα το πρωί που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο πιθανολογούνται διορθώσεις σε τεκμήρια και Φ.Π.Α.

Μετά τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν για τις αδικίες σε βάρος των μισθωτών, ο υπουργός ανακοίνωσε χθες, ότι:

1. Ο λογιστικός προσδιορισμός για όσους τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων θα γίνει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010. Για τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες (λαϊκές αγορές, περίπτερα και ταξί), οι ταμειακές μηχανές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου ενώ για το πρώτο εξάμηνο το τεκμαρτό εισόδημα για τους ταξιτζήδες θα αυξηθεί κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους παντού θα τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές παντού και θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων όλοι οι επαγγελματίες που απολάμβαναν μέχρι σήμερα φορολόγηση με ειδικό τρόπο και σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών θα έπαιρναν νέα περίοδο χάριτος έως το 2011. Έτσι, οδηγοί ταξί και φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επαγγελματίες ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπινγκ που μέχρι σήμερα φορολογούνται με ιδιαιτέρως χαμηλά τεκμαρτά εισοδήματα, θα υποχρεωθούν όχι μόνο να κόβουν αποδείξεις αλλά και να φορολογούνται με βάση τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα βιβλία εσόδων- εξόδων τους.

2. Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται στο μέτωπο των τεκμηρίων. Για τις κατοικίες δεδομένου ότι με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς ένα ακίνητο στην Εκάλη και ένα ακίνητο ίδιων τετραγωνικών στο Αιγάλεω, είχαν το ίδιο τεκμήριο στην τελική ρύθμιση θα υπάρχει ένα μεικτό σύστημα όπου τα τεκμήρια θα υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού αλλά θα αυξάνονται για τις περιοχές με τις πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες ενδεχομένως άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τα αυτοκίνητα, μέχρι την τελευταία στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο τα τεκμήρια να υπολογίζονται με το κυβισμό και με την παλαιότητα. Με τα νέα τεκμήρια, τα οποία θα είναι μαχητά, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «συλλάβει» όλους τους φορολογούμενους κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ενώ διάγουν πολυτελή βίο δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας».

3. Επιβάλλεται ΦΠΑ παντού ακόμη και στους δικηγόρους. Εξαιρούνται οι γιατροί λόγω κοινοτικής οδηγίας.

4. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει επιτόπου και άμεσα καταβλητέα (εντός 10 ημερών) πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.

5. Θα μπαίνει λουκέτο για επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις.

6. Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

7. Θα κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του δημοσίου που έχουν όμως οικονομική επιφάνεια.

8. Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου για επώνυμη φοροδιαφυγή και ομάδα ελέγχου των πρακτικών τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών.

9. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται απώλεια του αφορολογήτου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

10. Αναδιοργανώνεται η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων με τη δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας, η οποία θα ελέγχει τους ιδιώτες με μεγάλα εισοδήματα, την λεγόμενη «επώνυμη φοροδιαφυγή».

ημερησια