15 Οκτ 2007

Λίγα λόγια για το χωριό μου.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΑ ΕΙΚΟΝΕΣ:








Βασιλάτικα.Ενα μικρό χωριουδάκι,200 περίπου κατοίκων στην Νότια Κέρκυρα,πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο.Ανεβασμένο σε ένα λόφο,πάνω από την θάλασσα.
Σύμφωνα με την παράδοση,το χωριό ονομάσθηκε Βασιλάτικα,γιατί από εκεί πέρασε και έμεινε για λίγες ημέρες,ο τελευταίος Αυτοκράτορας (Βασιλιάς) του Βυζαντίου,Κων/νος Η ο Παλαιολόγος,με αφορμή της μετάβασης του στην διπλανή Ιταλία,για την σύνοδο της Φλωρεντίας των δύο εκκλησιών.
Στο χωριό μου δεν παρατηρείται μετανάστευση στα μεγάλα αστικά κέντρα.Μόνο 10% των κατοίκων έχουν μεταναστεύσει σε περιοχές εκτός νήσου Κέρκυρας (μεταξύ αυτών και η αφεντιά μου).
Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός για το καλοκαίρι (ξενοδόχοι,ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων,εστιατορίων κλπ,ξενοδοχουπάλληλοι στα μεγάλα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής κλπ) και η ελαιοκαλλιέργεια τον χειμώνα.Εχουν καλό εισόδημα και επομένως δεν έχουν λόγο μετανάστευσης.
Στο χωριό μου δεν υπάρχουν καφενεία.Παλιά υπήρχαν τρία καφενεία στο χωριό τα οποία σήμερα είναι κλειστά,λόγω τεχνικών προβλημάτων.Οι ιδιοκτήτες πέθαναν και τα παιδιά τους δεν επιθυμούν να συνεχίσουν το επάγγελμα,και έτσι τα καφενεία τα μετέτρεψαν σε πολυτελείς βίλες.Παρόλα αυτά όμως στο χωριό δεν λείπουν χώροι συνευρεσης των κατοίκων,τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες.Ο Πολιτιστικός σύλλογος Βασιλατίκων μετέτρεψε το παλιό Δημοτικό σχολείο σε αίθουσα συνέυρεσης των κατοίκων.Με τραπεζοκαθίσματα,μπαρ,πιγκ πογκ,χαρτιά,τηλεόραση με γιγάντια οθόνη,βιβλιοθήκη,αρχείο κλπ.Το παλιό κοινοτικό κατάστημα χρησμοποιείται σήμερα για ιατρείο,με ιντερνετ και on line σύνδεση με το Ωνάσειο καρδιουχειργουγικό κέντρο για τυχόν καρδιολογικά προβλήματα και παροχή Α βοήθειας.
Υπάρχει χορευτικός σύλλογος για την διάδοση και παρουσίαση των Κερκυραικών χορών με συμμετοχές σε πανελλήνια φεστιβαλ παραδοσιακών χορών.
Το χωριό μου διαθέτει και ένα από τα ποιο σύγχρονα γήπεδα 5χ5 της Κέρκυρας,που γίνονται τουρνουά ποδοσφαίρου από όλο το νησί.Επίσης διαθέτει γήπεδο μπάσκετ.
Στο χωριό υπάρχουν ξενοδοχεία Α,Β,Γ κατηγορίας,εστιατόρια,μπαρ,ταβέρνες.
Αυτά τα λίγα λόγια για το χωριό μου.