3 Δεκ 2007

Ρένα Βλαχοπούλου.Η κόμησσα της Κέρκυρας.



Η Ρένα Βλαχοπούλου γεννήθηκε το 1923 στην Κέρκυρα. Από μικρή έδειχνε μια ροπή προς την τέχνη η οποία την οδήγησε στο να σπουδάσει στο Ωδείο του Δραματικού συλλόγου της Κέρκυρας, όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σανίδι.

Σε ηλικία δεκαέξι ετών έπιασε και την πρώτη της επαγγελματική δουλειά σ' ένα ζαχαροπλαστείο στην Σπιανάδα. Εκεί γνώρισε και τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Κώστα Βασιλείου με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1939.

Την ίδια χρονιά κατέβηκε στην Αθήνα όπου και εργάστηκε σε καφετέριες και αναψυκτήρια, μέχρι που την ανακάλυψε ο Μίμης Τραϊφόρος που της έδωσε ρόλο στο πρόγραμμα βαριετέ που ανέβαζε εκείνο το καιρό στην Όαση του Ζαππείου. Εκεί την άκουσε ο Μακέδος, ο οποίος την προώθησε στο σανίδι του θεάτρου Μοντεάλ, όπου και εμφανίστηκε με τις αδερφές Καλουτά αλλά και με την Σοφία Βέμπο.

Η κινηματογραφική της καριέρα, δεν στάθηκε εμπόδιο στη σταδιοδρομία της στο θέατρο και στο τραγούδι. Το 1959 εμφανίστηκε στο Α' Φεστιβάλ Τραγουδιού του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, και την επόμενη χρονιά, τραγούδησε ντουέτο με τον Γιάννη Βογιατζή το «Πρώτο χελιδόνι» ενώ το καλοκαίρι του 1967 ηγήθηκε του θιάσου Βλαχοπούλου - Κωνσταντίνου - Σαπουντζάκη, που ανέβασε τη «Λουλουδιασμένη Αθήνα».

Την ίδια χρονιά έκανε και τον τρίτο γάμο της, με τον επιχειρηματία Γιώργο Λαφαζάνη. Στο πλευρό του συζύγου της Γιώργου Λαφαζάνη, η Ρένα έζησε σαν απλή νοικοκυρά, όπως έλεγε η ίδια. Μια γυναίκα που την ενδιέφερε το σπίτι και ο άντρας της. Σε περιπτώσεις που κάποιος της έλεγε στην ιδιωτική της ζωή ν' αφηγηθεί κάτι κωμικό, ένιωθε προσβεβλημένη και ότι την υποβιβάζουν από καλλιτέχνη σε καραγκιόζη. Σ' αυτούς απαντούσε με το μοναδικό Κερκυραϊκό της τρόπο «μωρή άι στο διάολο πρωί πρωί που μου ζητάς να σου πω κωμικό! Τι κωμικό! Πάω να ψωνίσω»!

Η Ρένα Βλαχοπούλου, η Λουσίλ Μπολ της Ελλάδας, άφησε την τελευταία της πνοή στις 29 Ιουλίου του 2004.