23 Μαρ 2008

20 βασικά σημεία του ε9.


1 Η δήλωση υποβάλλεται είτε μέσω Διαδικτύου είτε στην Εφορία χειρόγραφα. Και όχι μέσω των ΕΛΤΑ.

2 Η δήλωση υποβάλλεται στην Εφορία σε δύο αντίτυπα, υπογεγραμμένη και από τους δύο συζύγους εφόσον έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα ή τον πληρεξούσιο και δεν συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας.

3 Τα ακίνητα αναγράφονται στη δήλωση από τον ιδιοκτήτη τους με βάση την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου κτήσης.

4 Τέκνο που έπαψε να είναι προστατευόμενο, αν έχει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση, πρέπει να υποβάλει ξεχωριστό Ε9, στο οποίο θα δηλώσει μόνο τις μεταβολές στα ακίνητά του.

5 Στην πρώτη σελίδα του Ε9 δηλώνονται οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση (ενηλικίωση παιδιού, γάμος, διαζύγιο) του φορολογούμενου.

6 Κτίσματα: Στον πίνακα 1 γράφονται όλα τα κτίσματα, ανεξάρτητα αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, καθώς και τα εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα είτε έχουν κτίσματα είτε όχι.

7 Ημιτελή κτίσματα: Τα ακίνητα θεωρούνται ημιτελή εφόσον έχει κατασκευαστεί τουλάχιστον ο σκελετός της οικοδομής αλλά δεν έχουν αποπερατωθεί. Τα ημιτελή ακίνητα αναγράφονται στη στήλη 10 του πίνακα 1 με κωδικό 99.

8 Αντιπαροχή: Σε περίπτωση ανέγερσης ακινήτων με αντιπαροχή ο οικοπεδούχος θα δηλώσει τα ποσοστά ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου και μόνο αν δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή του σκελετού των ορόφων την 1.1.2008. Αν έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός της οικοδομής τότε ο οικοπεδούχος θα αναγράψει τα κτίσματα σε χωριστές γραμμές ως ημιτελή και σε άλλη γραμμή το πιθανόν δικαίωμα υψούν. Ομως σε περίπτωση που μέχρι τις 31.12.2007 έχει μεταβιβαστεί με οριστικό συμβόλαιο διαμέρισμα της ανεγειρόμενης οικοδομής σε οποιοδήποτε στάδιο θα δηλωθεί από τον νέο ιδιοκτήτη ως αποπερατωμένο.

9 Οικόπεδο πολυκατοικίας: Σε διαμέρισμα ή επαγγελματική στέγη σε πολυκατοικία δεν δηλώνεται το οικόπεδο.

10 Αέρας: Το δικαίωμα υψούν γράφεται σε ξεχωριστή σειρά, σαν οικόπεδο, όταν υπάρχει ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία. Πρέπει να δηλωθούν και τα εκατοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου στη στήλη 20.

11 Βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, γκαράζ, πατάρι κ.λπ.): Γράφονται στην ίδια σειρά με την κατοικία ή το διαμέρισμα. Αν αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες γράφονται σε ξεχωριστή σειρά.

12 Πατάρι σε επαγγελματική στέγη. Εφόσον αποτελεί ενιαία λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα και αναφέρεται στην οικοδομική άδεια ή στον τίτλο κτήσης, προσαυξάνει τα τετραγωνικά μέτρα των κύριων ή βοηθητικών χώρων.

13 Γκαράζ σε πιλοτή: Οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων εντός πυλωτής αναγράφονται μόνο αν αποτελούν παρακολούθημα κτιρίου.

14 Εμπράγματα δικαιώματα: Αν υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ένα ακίνητο αναγράφονται σε χωριστές σειρές.

15 Ετοιμόρροπα κτίρια: Κτίσμα χωρίς στέγη δεν δηλώνεται στο Ε9, αλλά αναγράφεται το οικόπεδο ή το αγροτεμάχιο ή τυχόν άλλα κτίσματα. Σε περίπτωση μερικής έλλειψης στέγης αναγράφεται ως ημιτελές.

16 Συντελεστής δόμησης: Σε μεταφορά συντελεστή δόμησης αναγράφονται τα τετραγωνικά μέτρα του μελλοντικού κτίσματος και όχι εκατοστά οικοπέδου, με τα στοιχεία του ακινήτου. Ενώ στη στήλη όροφος, πλην του ισογείου που έχει κωδικό 0, αναγράφεται ο κωδικός 1.

17 Εκτός σχεδίου ακίνητα: Στον πίνακα 2 αναγράφονται όλες οι εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (αγροτεμάχια, δασικές εκτάσεις κ.λπ.).

18 Αγροτεμάχια: Εκτάσεις που βρίσκονται εντός καλλιεργούμενων περιοχών, μπορούν να καλλιεργηθούν αλλά έχουν παραμείνει ακαλλιέργητες, αναγράφονται στη στήλη που αφορά τους αγρούς μονοετούς καλλιέργειας.

19 Ακίνητα που κληρονομήθηκαν: Αν υπάρχει διαθήκη η οποία έχει δημοσιευτεί έως τις 31-12-2007 θα δηλώσουν τα ακίνητα οι κληρονόμοι που ορίζονται στη διαθήκη. Αν δεν έχει δημοσιευτεί διαθήκη έως τις 31-12-2007 θα δηλώσουν τα ακίνητα στο Ε9 οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι κατά το ποσοστό που αναλογεί στον καθένα.

20 Συμβόλαια: Με το έντυπο Ε9 δεν υποβάλλεται κανένας τίτλος κυριότητας.