18 Μαρ 2008

Τι είναι,πραγματικά,ένα φόρουμ στο ιντερνετ.


Εαν πρέπει να δσω μια απάντηση,του τι ειναι Forum ,θα ελεγα πως πανω απ ολα,
Το φορουμ ειναι ενα τοπος συναθροισης ιδεων και ανθρωπων.

Συγκεντρωνονται καποιοι ανθρωποι οι οποίοι προβληματιζονται,βοηθιουνται,τσακωνονται.
Ειναι σαν μια συγκεντρωση στην αληθινη ζωη,μονο που επειδη η τεχνολογια εχει προχωρησει & οι ρυθμοι πιεζουν,αυτη η συναντηση γινεται πλεον απο το σπιτι σου.Εσυ βρισκεσαι καθιμενος αναπαυτικα στην καρεκλα σου και μπορεις ανετα να βγαλεις και τα παπουτσια σου,χωρις να σε παρεξηγησει ο αλλος.

­ Το Φόρουμ είναι ένα σύστημα σχέσεων μεταξύ προσώπων, στα οποία προσφέρονται οι αντικειμενικές δυνατότητες για να αναπτύξουν τις αναγκαίες ατομικές και συλλογικές ικανότητες πληροφόρησης, διαλόγου, διαμόρφωσης θέσεων και διασύνδεσης δράσεων των προσώπων, που συμμετέχουν στις διαδικασίες του Φόρουμ, και των κοινωνικών σωμάτων, στα οποία ανήκουν τα πρόσωπα αυτά.

­ Οι μετέχοντες/μετέχουσες στο Φόρουμ δεν αποφασίζουν ως σώμα και δεν εκφράζουν θέσεις ή διακηρύξεις που δεσμεύουν όλους/όλες ή την πλειονότητα όσων μετέχουν σε αυτό. Κανένας/καμία, δεν εξουσιοδοτείται να αντιπροσωπεύει ή να εκφράζει θέσεις στο όνομα του Φόρουμ, ως τέτοιου. Μέσα από τις διαδικασίες του, το Φόρουμ επιδιώκει την ανάπτυξη οριζόντιων σχέσεων επικοινωνίας μεταξύ όσων μετέχουν σε αυτό.

Ενα φόρουμ θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε ,γενικά αποδεκτούς,κανόνες χρήσης,που άπτονται του σεβασμού της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων και γενικά του σεβασμού της προσωπικότητας των συνδιαλλεγομένων.

Οι διαχειριστές και συντονιστές ενός φόρουμ,θα πρέπει να είναι αμέτοχοι στις συζητήσεις και στην έκθεση των απόψεων μελών και επισκεπτών.Η δουλειά τους θα πρέπει να περιορίζεται απλά και μόνο στην τήρηση των κανόνων χρήσης του φόρουμ.Αυτό ορίζεται από την δεοντολογία της ίσης μεταχείρησης.Αν ένα μέλος έρθει σε κόντρα για ένα θέμα με έναν διαχειριστή η συντονιστή,είναι φυσικό επόμενο η πέτρα να σπάσει το αυγό.
Αυτό ωφέιλεται στην εκμετάλλευση της δυνατότητας του διαχειριστή να διαγράφει,παραποιεί και διορθώνει τις δημοσιεύσεις των μελών,ακόμη και να διαγράφει το μέλος,με την ηλήθια λογική ότι τόλμησε να του εναντιωθεί.Τότε το φόρουμ μετατρέπεται από αυλή συνάθροισης ιδεών και απόψεων σε αυλή συνάθροισης καιροσκόπων και κομπλεξικών.

Θα ερωτήσει κανείς:
Μα είναι δυνατόν να γίνονται όλα αυτά στα σύγχρονα φόρουμ του ιντερνετ?

Και απαντάω:
Ναι είναι δυνατόν.Και μάλλιστα όχι σε απλά φόρουμ αλλά σε φόρουμ επιστημόνων,ελευθέρων επαγγελματιών.Δυστυχώς.Την εμπειρία αυτή την έχω αποκομίσει ο ίδιος και την εκθέτω.