Ο φόβος προηγούμενων κυβερνήσεων να αναλάβουν το πολιτικό κόστος του ασφαλιστικού έχει οδηγήσει την όλη κατάσταση στο χείλος του γκρεμού. Eτσι ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλο περιθώριο παρά να πάει κόντρα ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα, παίρνοντας προσωπικά επάνω του το κόστος πολύ σκληρών μέτρων, που καμιά κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί να εφαρμόσει από τη Mεταπολίτευση και μετά. Αυτό φυσικά σκιάζει την εικόνα του, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο και για πολιτική αστάθεια. O ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι «προτιμώ να πέσω παρά να μην πράξω ό,τι είναι αναγκαίο για τη χώρα…».
Με τους «πράσινους» συνδικαλιστές να έχουν ανεβεί στην κυριολεξία στα «κεραμίδια» και τον γραμματέα του κόμματος Σ. Ξυνίδη να προπηλακίζεται από αυτούς, η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επίσης επικρατεί αναβρασμός με δεκάδες βουλευτές να υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα διατάξεων, τονίζοντας ότι το μνημόνιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το Σύνταγμα.
Οι βουλευτές, έχοντας πίσω τους τρομακτική πίεση από τους πολίτες, όχι μόνο δεν είναι πρόθυμοι να στηρίξουν αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά διαφοροποιούνται δημόσια.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα το ψηφίσουν στη Βουλή. Ωστόσο γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καταψήφισής του, καθώς θα έχουν την τύχη συναδέλφων τους που καταψήφισαν τα μέτρα και βρέθηκαν εκτός Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης στην πλειονότητά τους παίρνουν αποστάσεις από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Λοβέρδο, αποφεύγουν να διαφοροποιούνται δημόσια, αλλά σε κατ'Α ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν έντονους φόβους για λαϊκή εξέγερση, αλλά και «θολή» πολιτική γραμμή του κόμματός τους που τους προκαλεί τεράστια ζημιά.
Η αλήθεια είναι ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν αφήνει ανέγγιχτη καμιά τάξη εργαζομένων ή συνταξιούχων και μάλιστα με βίαιο τρόπο. Εκεί εστιάζεται και η κριτική πολλών κυβερνητικών βουλευτών, ότι δηλαδή η κυβέρνηση αλλάζει άρδην τη ζωή των πολιτών, χωρίς περιθώρια προσαρμογής.
Αξιοπρόσεκτο είναι ότι δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως πολλές διατάξεις του ασφαλιστικού είναι αντισυνταγματικές, όπως η ενοποίηση εύρωστων και προβληματικών Tαμείων, η ανατροπή ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων (καθώς δίνει μόνο περιθώριο έξι μηνών), αλλά και η επιβολή του ΛΑΦΚΑ.
Ο κ. Παπανδρέου τα γνωρίζει όλα αυτά (χθες και προχθές συνεδρίασε για πολλές ώρες για ασφαλιστικό και εργασιακό), έδωσε εντολή στον κ. Λοβέρδο να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, παράλληλα όμως στέλνει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
express