28 Αυγ 2011

Μπλόκο σε 1,5 εκατ. ΑΦΜ υπόπτων για φοροδιαφυγή

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ… εκκαθάριση ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου το Yπουργείο Οικονομικών με στόχο να διαγραφούν περίπου 1,5 εκατομμύριο καταχωρήσεις αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) που είτε εμφανίζονται ως ανενεργοί ή θεωρούνται ύποπτοι, δηλαδή αντιστοιχούν σε εταιρίας-«μαϊμού».

Το Yπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη μαζική απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στο ΤAXISnet, όσων εμφανίζονται να ασκούν επάγγελμα ή άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα είναι εταιρίες-«φαντάσματα», επιχειρήσεις που έκλεισαν προ πολλών ετών ή επαγγελματίες που απλά σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους.

Με το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ το Yπουργείο Οικονομικών δένει τα χέρια των παραβατών αφού, μεταξύ των άλλων, δεν θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, να εισπράττουν επιστροφές φόρων ή να πληρώνονται για συναλλαγές τους με το Δημόσιο, να μεταβιβάζουν ακίνητα ή ακόμα και να λάβουν δάνειο από τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτό τους αναγκάζει να περάσουν από την εφορία, αν θέλουν πίσω τον ΑΦΜ τους. Το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ αγγίζει περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ιδιαίτερη αυστηρότητα για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με χώρες της Ε.Ε., χωρίς να αφήνει ανεπηρέαστους ακόμα και μισθωτούς ή συνταξιούχους.

Από τους 8,3 εκατ. ΑΦΜ που αναγράφονται στα μητρώα της εφορίας, τα 3,1 εκατ. φορολογούμενοι έχουν «επαγγελματικό» ΑΦΜ: γιατροί, δικηγόροι, τεχνίτες, έμποροι, εστιάτορες, ξενοδόχοι, βιοτέχνες, διαφημιστές, καλλιτέχνες κ.λπ. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί εξ αυτών –περίπου 1,4 εκατ. επιτηδευματίες– εμφανίζονται πως ζουν χωρίς εισόδημα, δεν υποβάλλουν δηλώσεις στην εφορία ή δηλώνουν μηδενικά έσοδα.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 97.000 από τις συνολικά 221.300 επιχειρήσεις της χώρας μας (σχεδόν 1 στις 2 δηλαδή) που φαίνεται να λειτουργούν «αφιλοκερδώς» στην εφορία.

Οι εταιρίες αυτές αποτελούν «πληγή» για τα δημόσια έσοδα, αφού το 2009 κλήθηκαν να πληρώσουν 52 εκατ. για φόρους, αλλά τους επιστράφηκαν στο τέλος 437 εκατ. ευρώ.

Oπως τονίζουν στελέχη του Yπουργείου Oικονομικών, πίσω από τους περίπου 1,5 εκατ. «αδρανείς» ΑΦΜ κρύβονται συχνά επιχειρήσεις-«φαντάσματα» που εκδίδουν πλαστά τιμολόγια για να γλιτώνουν φόρους και να κάνουν «ξέπλυμα» χρήματος οι επιτήδειοι. Ενώ δηλαδή μια εταιρία φαίνεται μικρή και φορολογικά ασήμαντη, μπορεί να έχει προμηθεύσει με χιλιάδες τιμολόγια μια μεγάλη επιχείρηση, προκειμένου αυτή να εμφανίζει δαπάνες και να γλιτώνει φόρους. Οι ελεγκτές, όταν διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις, έρχονται αντιμέτωποι με τιμολόγια και πληθώρα από παραστατικά, τη γνησιότητα των οποίων δεν μπορούν να ελέγξουν, αφού σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις της χώρας έχουν ΑΦΜ και σφραγίδα αλλά δεν έχουν πραγματική δραστηριότητα.

Οι διαδικασίες εκκαθάρισης του μητρώου TAXIS θα αρχίσουν την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί ήδη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα λάβουν επιστολή με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στην εφορία εντός μηνός ώστε να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους και να πληρώσουν τυχόν έξτρα φόρους και πρόστιμα.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν ανταποκριθεί, ο ΑΦΜ θα απενεργοποιείται κεντρικά και θα ενημερώνονται αυτόματα όλες οι εφορίες. Στην πραγματικότητα ο ΑΦΜ δεν καταργείται, αλλά αδρανοποιείται. Για να καταστεί ξανά ενεργός, ο φορολογούμενος πρέπει να έχει ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητές του.