26 Ιαν 2008

Ε9: Οι κρίσιμοι πίνακες και στήλες.


Τα κρίσιμα σημεία κατά τη συμπλήρωση του φετινού εντύπου Ε9 είναι τα εξής:

Στη στήλη 2 δηλώνεται ο αύξων αριθμός κάθε ακινήτου. Όπως επισημαίνουν οι λογιστές, χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν κάνει λάθος σε αυτό το σημείο καθώς αγνοούσαν τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών. Ο φορολογούμενος οφείλει στο φετινό έντυπο να ακολουθήσει την αρίθμηση των προηγούμενων ετών.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που δήλωσε ένα διαμέρισμα στο Ε9 του 2005 και ο οποίος αγόρασε ένα δεύτερο ακίνητο μέσα στο 2007, θα υποβάλει το έντυπο Ε9, και θα δηλώσει μόνο τα στοιχεία του δεύτερου ακινήτου αλλά θα αναγράψει το «2» ως αύξοντα αριθμό.
Η παλαιότητα επηρεάζει τον φόρο που θα πληρώσετε. Στη στήλη 14, θα αναγράψετε το έτος κατασκευής, όπως προκύπτει από την άδεια οικοδομής ή από την τελευταία αναθεώρησή της. Αν δεν υπάρχει άδεια, μπορείτε να αντλήσετε την πληροφορία από κάποιο άλλο έγγραφο (π.χ. έναρξη ηλεκτροδότησης).
Τα εκτός σχεδίου ακίνητα και γενικά όλα τα ακίνητα που αναγράφονται στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9 δεν υπάγονται στον νέο φόρο. Προσοχή όμως: Αν έχετε ένα εξοχικό το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο εκτός σχεδίου, τα στοιχεία του θα τα αναγράψετε στον πίνακα 1 του εντύπου Ε9 και όχι στον πίνακα 2. Στον πίνακα 2 απλώς θα μεταφέρετε τα τετραγωνικά των κτισμάτων.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου μεταξύ συζύγων ή γονέων και παιδιών, το ποσοστό του καθενός αναγράφεται σε ξεχωριστή γραμμή. Ακόμη και αν η κάθε ιδιοκτησία έχει «σπάσει» σε ξεχωριστά κομμάτια (ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.), το κάθε κομμάτι τοποθετείται σε ξεχωριστή γραμμή. Αν δηλώσετε επικαρπίες και ψιλές κυριότητες, πρέπει να αναγραφεί και η ηλικία του κατέχοντα.

Οι μονοκατοικίες που αποτελούν ενιαία λειτουργική ενότητα αναγράφονται σε μία γραμμή του Ε9, ακόμη και αν απλώνονται σε περισσότερους από έναν ορόφους. Τα τετραγωνικά των ορόφων προστίθενται (σ.σ.: χωριστά οι κύριοι χώροι από τους βοηθητικούς), ενώ ως όροφος αναγράφεται ο υψηλότερος.

Οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, πάρκινγκ) που είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες (δηλαδή έχουν ποσοστά επί του οικοπέδου) αναγράφονται σε ξεχωριστές γραμμές στο έντυπο Ε9 και φυσικά υπάγονται στον ενιαίο φόρο.

Το δικαίωμα υψούν (το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης που έχει ένα ακίνητο) αναγράφεται σε άλλη γραμμή του εντύπου Ε9, εφόσον από το συμβόλαιο προκύπτει ότι συνοδεύεται από ποσοστά επί του οικοπέδου.



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 20/01/2008